Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
heloł temat chyba znany ;) ---> WIFI
Mam w notebooku karte wifi : Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02).
Zainstalowałem ostatnio Ubuntu właśnie na tym sprzęcie i odziwo (z czego się niezmiernie cieszyłem) wykrył mi tą karte. Po wywołaniu komendy: iwconfig dostałem informacje:
eth1 IEEE 802.11b/g ESSID:off/any Nickname:"Broadcom 4318"
Mode:Managed Access Point: Invalid Bit Rate=1 Mb/s
RTS thr:off Fragment thr:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Tak więc próbowałem ją podnieść wciskająć klawisz FN + F12 (jak to zwykle robiłem na winzdrozie). Testowałem ją w dwóch trybach : Ad-Hoc i Managment. I w obu przypadkach po wykonaniu komendy : iwlist eth1 scanning, dostawałem zawsze komunikat : No scan results
Gdy operacje wyszukiwania sieci wykonywałem na windzie wszystko widział. (Oczywiście raz próbwałem zestawić to z komputerem peer-to-peer (ad-hoc), a raz na access poincie. Czy miał ktoś z was podobny problem? i jeśli tak to jak sobie z nim poradzić.
pozdrawiam i z góry dzięki :D
Jakiego masz ubuntu? Ja 2 dni instalowalem na breezy stery za pomocą ndiswrappera ale mi dzialaly. Podejrzewam, że u Ciebie moga sterowniki nie pasować.
Dodatkowo gdzies czytalem ze czasami aby karta poprawnie dzialala trzeba jej ustawic transfer na 11Mbps
iface eth1 inet dhcp pre-up iwconfig eth1 rate 11M
tutaj masz linki odnosnie twojej karty i ubuntu
https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx/Dapper
https://help.ubuntu.com/community/WifiDocs/Driver/bcm43xx/Breezy
dzieki sprawdze ;) pozdrawiam
I jak udalo Ci sie odpalic karte? Zainstalowałem sobie najnowsze ubuntu i zainstalowalem to bez ndiswrappera. Jakbys mial jeszcze problemy z karta to pisz PM.
dzieki za troske ale teraz 2 tydnie mnie nie ma na notebooku :(
jak popróbuje to napisze, jeszcze raz wielkie dzięki
pozdrawiam
obu przypadkach po wykonaniu komendy : iwlist eth1 scanning, dostawałem zawsze komunikat : No scan results
ja tak mam na karcie ktora nie obsluguje wyszukiwania sieci...
obu przypadkach po wykonaniu komendy : iwlist eth1 scanning, dostawałem zawsze komunikat : No scan results
ja tak mam na karcie ktora nie obsluguje wyszukiwania sieci...