Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam mega problem ;( nie mam konsoli walcze z tym od kilku dni i nie moge dać sobie rady ;( chyba chodzi o framebuffera.Poodznaczałem wszystko co z framebufferem zwiazane i nadal nie chodzi.Juz mam brak pomysłów.Moze wiecie czym jest to spowodowane.pozdrawiam
Ale brak konsoli czy terminala?
Prawdopodobnie masz wgranego jakiegoś xDM'a i dlatego. Między konsolami przełączas się (przynajmniej ja tak robię) [lewy] Ctrl + [lewy] Alt + Fx. Do graficznego powracasz wciskając jw. + f7.
no wiem ;D ale robie alt+ctrl+f1 i czarny ekran i stoi ;( przy starcie systemu tez jest czarny ekran.
U mnie był podobny problem , wystarczyło dodać do wpisów gruba vga=791 .
Dzieki dziala ;D mam problem ze sterami ati.Zainstalowałem w trybie tekstowym sterowniki z www.ati.com i wynikiem w fglrxinfo jest:
Xlib: extension "XFree86-DRI" missing on display ":0.0". display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Mesa project: www.mesa3d.org OpenGL renderer string: Mesa GLX Indirect OpenGL version string: 1.2 (1.5 Mesa 6.4.2)
modul fglrx jest załadowany.
i jak wpisuje w terminalu make xconfig to wyskakuje:
debian:/usr/src/linux-2.6.17.4# make xconfig CHECK qt sed < scripts/kconfig/lkc_proto.h > scripts/kconfig/lkc_defs.h 's/P(([^,]*),.*/#define 1 (*1_p)/' HOSTCC scripts/kconfig/kconfig_load.o /usr/bin/moc -i scripts/kconfig/qconf.h -o scripts/kconfig/qconf.moc HOSTCXX scripts/kconfig/qconf.o HOSTLD scripts/kconfig/qconf scripts/kconfig/qconf arch/i386/Kconfig Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified qconf: cannot connect to X server :0.0 make[1]: *** [xconfig] Błąd 1 make: *** [xconfig] Błąd 2
pomocy
Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified qconf: cannot connect to X server :0.0
Wpisz w konsoli jako zwykły użytkownik:
xhost local:root
i powinno śmigać.
Faktycznie ;D z usera śmiga ;)