Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam usera o nazwie "stronka" i chcę, żeby miał pełne prawa (modyfikacji, uruchomienia, odczytu) w folderze /var/www? Co muszę zrobić
Przepraszam za może i głupie pytanie, ale uczę się korzystania z Linuxa przy pomocy konsoli.
Przy okazji: Jak ustawić ProFTPd, żeby tylko konkretni użytkownicy mogli nadawać CHMOD'y plikom?
Dodać usera stonka do grupy www-data (grupa katalogu /var/www/).
Chyba źle się wyraziłem. Chodziło o to, że gdy user "stronka" zaloguje się przez FTP to będzie mógł robić w folderze /var/www to co mu się podoba
To zależy od konfiguracji Twojego serwera ftp (nie wiem jakiego używasz), user stronka musi mieć ustawiony domyślny katalog /var/www i mieć prawo zapisu do niego.
Ja używam serwera FTP Proftpd w najnowszej wersji. Właśnie miałem ustawiony domyślny katalog userowi "stronka" na /var/www, tylko że gdy próbowałem skopiować jakiś plik na serwer to wywalało "Permission Denied". Tylko jak temu gościowi (stronka) ustawić prawo do zapisu w /var/www?
dodaj usera stronka do grupy www-data, domyślnie ta grupa ma pełne prawa dostępu do /var/www/, możesz przy pomocy vigr
Kurcze, nadal nie mogę kopiować żadnych plików do /var/www. Mój wpis w group wygląda tak:
www-data:x:33:stronka
Kurcze, nadal nie mogę kopiować żadnych plików do /var/www. Mój wpis w group wygląda tak:
Kod:
www-data:x:33:stronka
chmod 775 /var/www
Zaraz się załamię :(. Dałem mu chmod 775 /var/www i nadal to samo. Nawet po restarcie Proftpd i komputera.
Wklej
ls -al /var
[URL=http://imageshack.us][/URL]
chown www-data.www-data /var/www
@raixer - WIELKIE, ale to WIELKIE DZIĘKI
drwxrwxr-x 4 root www-data 256 2006-02-20 20:11 www
Domyślnie właścicielem katalogu /var/www jest root a należy do grupy www-data i ona ma pełne prawa do tego katalogu, jest to dlatego, by poprzez dodanie usera do ww. grupy pozwolić mu na pisanie do tego katalogu - plus łatwiejsze zarządzanie uprawnieniami