Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja mam taki problem:
# apt-get install compiz compiz-gnome xserver-xgl Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: compiz: Wymaga: libsvg-cairo (>= 0.1.6) ale 0.1.5-0 ma zostać zainstalowany E: Pakiety są błędne
Jest na to jakaś rada?
Ja mam taki problem:
Kod:
# apt-get install compiz compiz-gnome xserver-xgl Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać, że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej, w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione z katalogu Incoming ("Przychodzące"). Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację: Następujące pakiety mają niespełnione zależności: compiz: Wymaga: libsvg-cairo (>= 0.1.6) ale 0.1.5-0 ma zostać zainstalowany E: Pakiety są błędneJest na to jakaś rada?
Mons też miał taki problem, to sobie przepakietował (tyle wyczytałem z jego wypowiedzi). Nie testowałem tej metody na Debianie amd64. Możesz też spróbować podpiąć się pod repo Ubuntu i z tamtąd sobie ściągnąć.
PS. Może ta paczka coś pomoże: http://xgl.compiz.info/pool/main/libs/libsvg-cairo/ … tu1_amd64.deb
Z pakietami to nie ma problemu, tylko, że mnie sie X wywraca przy uruchamianiu compiz. Na razie jedyne, na których mi chodziło to były pakiety z suse.
BTW. Arcik zrobiłeś dobry. Tylko jak podajesz jakieś przepisy to rób to konsekwentnie do każdego kroku, nie wychodź z założenia, że ktoś coś wie, bo dla Ciebie jest to oczywiste. Mógłbyś też zamienić te nieszczęsne pytajniki na literki i porobić odstępy między cytatami poleceń, a tekstem, tak dla czytelności. I moim zdaniem będzie git.:)
Pozdrawiam.
Z pakietami to nie ma problemu, tylko, że mnie sie X wywraca przy uruchamianiu compiz. Na razie jedyne, na których mi chodziło to były pakiety z suse.
Podaj loga, jest w /var/Xorg.93.log. A co do arcika, to poprawię jak znajdę trochę czasu.
Jest ktoś chętny do uzupełnienia sekcji o GNOME?
PS.Co się stało z FAQ, jeszcze niedawno w moim arcie były polskie znaki, a teraz nima :(
Podaj loga, jest w /var/Xorg.93.log. A co do arcika, to poprawię jak znajdę trochę czasu.
Ja nie widzę nic ciekawego w logu, jak mówiłem compiz wywala X. Chociaż Ty jesteś na świeżo z tematem. :)
PS.Co się stało z FAQ, jeszcze niedawno w moim arcie były polskie znaki, a teraz nima :(
Przykre, wszyscy tak mają.
Spróbuj zmodyfikować plik ~/.kde/Autostart/compiz tak:
#!/bin/bash LD_PRELOAD=~/.libs/libGL.so.1.2 compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher & gnome-window-decorator >& ~/compiz.log
Może to trochę rozjaśni sprawę.
Kod:
#!/bin/bash LD_PRELOAD=~/.libs/libGL.so.1.2 compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher & gnome-window-decorator >& ~/compiz.logMoże to trochę rozjaśni sprawę.
Kod:
#!/bin/bash LD_PRELOAD=~/.libs/libGL.so.1.2 compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher & gnome-window-decorator >& ~/compiz.logMoże to trochę rozjaśni sprawę.
Dodałem "2> ~/compiz.log" i w pliku znalazłem:
The application 'gnome-window-decorator' lost its connection to the display :0.0;
most likely the X server was shut down or you killed/destroyed
the application.
Zmieniłem na
LD_PRELOAD=~/.libs/libGL.so.1.2 DISPLAY=:0 /usr/bin/compiz ....
ale teraz wyłącza sie kwin i zostają okna bez dekoracji, na dodatek wszystko chodzi jak w smole, a log compiza już jest pusty. Może coś pominąłem...
Jeśli ktoś jest zainteresowany uruchamianiem gier pod XGLem, tu jest dokładny opis: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=176636Informuję też, że opis ten nie zadziała na platformie AMD64 (skoro nie działa na 64 bitowym kubuntu, czemu ma działać na Debianie). Można spróbować ściągnąć ręcznie pliki dsc i tar.gz i przepakietować sobie.
EDIT:
Jeżeli dla kogoś XGL/Compiz to za mało, polecam to: https://lg3d.dev.java.net/
Witam
Proboje to instalowac na etchu , ma ktos pomysl na to ?
apt-get -f install compiz cgwd xserver-xgl gset-compiz gcompizthemer gcompizthemer-themes
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Nie udało się zainstalować niektórych pakietów. Może to oznaczać,
że zażądano niemożliwej sytuacji lub używasz dystrybucji niestabilnej,
w której niektóre pakiety nie zostały jeszcze utworzone lub przeniesione
z katalogu Incoming ("Przychodzące").
Następujące informacje mogą pomóc rozpoznać sytuację:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
cgwd: Jest w konflikcie z: gcompizthemer ale 0.22 ma zostać zainstalowany
W repo jest nowe cgwd ale nie ma jeszcze gcompizthemer zgodnego z nowa wersją. Musisz poczekać (jak robiłem upgrade dzisiaj to mi wywaliło tą paczkę - taki urok niestabilnej ;-) )
P.S. nie spotkał sie ktoś z innymi od xorgowskich driverami voodoo3 dla linuksa? XGl mi nie rusza bo nie obsługują one hicolora 15bitowego a tylko na nim mi znajduje mi screeny :|
Ok dzieki:) mam nadzieje ze jak najszybciej to zrobia:)
-ufocek
Możesz pominąć instalację gcompizthemer, gdyż najnowszy cgwd zawiera go w sobie.
EDIT:
P.S. nie spotkał sie ktoś z innymi od xorgowskich driverami voodoo3 dla linuksa? XGl mi nie rusza bo nie obsługują one hicolora 15bitowego a tylko na nim mi znajduje mi screeny :|
Znalazłem tylko to: http://www.falconfly.de/voodoo3.htm ale ciut przystare.
Dzięki za fatygę ale wszystkie te paczki (w nowszych wersjach) poznajdywałem w repo (z tymi których tu nie ma też kombinowałem), a na sf.net znalazłem 2 projekty o powalającej liczbie developerów (pierwszy miał dwóch drugi jednego), przy czym drugi "projekt" miał nawet jakies pliki dodane do cvs'u...ehh szkoda gadać.
Nic tylko ruszyc tyłek do roboty i zapracowac na nowy sprzęt ;-)
Hm jak sprawdzic dokladnie czy karta graficzna obsluguje XGL , wiem jest spis podany na gentoo tylko u siebie mam ciekawa sytuacje:)
przy starcie systemu pokazuje mi ze mam Geforce 2 mx200 czyli jest suportowana , a przy lspci pokazuje tak
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation NV11DDR [GeForce2 MX 100 DDR/200 DDR] (rev b2)
zainstalowalem tak jak pisze w arcie oprocz:
gcompizthemer gcompizthemer-themes
bo niby sie to znajduje w nowym cgwd :)
Ale cos mi to nie bangla ten XGL:)
hm no wlasnie nie wiem czy to zle jest cos z konfiguracja czy poprostu
ten geforce nie jest supportowany , tak jak napisalem przy uruchomieniu
kompa pokazuje GeForce 2 mx-200 no z lspci to tak jak wkeilem..
I teraz czy jest jakis na szybko sposob aby sprawdzi czy rzeczywiscie mam
karta ktora suportuje XGL:)
a co do tego opisu to kdm nie uruchamia mi sie:) a jak dam z usera startx to xy sie podnosza:)
ufocek
Logi leza tutaj, jak cos to dopiero jutro moge sprawdzic jezeli jest z tym jakis
problem akurat to desktop w pracy
http://ufocek.cerber.org/
No i mamy winowajcę. GLX ci nie trybi:
(EE) Failed to load module "glx" (a required submodule could not be loaded, 0) (EE) Failed to load module "speedo" (module does not exist, 0) (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X (EE) NVIDIA(0): log file that the GLX module has been loaded in your X (EE) NVIDIA(0): server, and that the module is the NVIDIA GLX module. If (EE) NVIDIA(0): you continue to encounter problems, Please try (EE) NVIDIA(0): reinstalling the NVIDIA driver.
Czy dobrze zainstalowałeś stery? Powinny być instalowane z opcją --x-module-path=/usr/lib/xorg/modules/
PS.
nie masz prawa mistrzu do tego.. odejdz stad:P
Dobre ;)
No i mamy winowajcę. GLX ci nie trybi:
Kod:
(EE) Failed to load module "glx" (a required submodule could not be loaded, 0) (EE) Failed to load module "speedo" (module does not exist, 0) (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X (EE) NVIDIA(0): log file that the GLX module has been loaded in your X (EE) NVIDIA(0): server, and that the module is the NVIDIA GLX module. If (EE) NVIDIA(0): you continue to encounter problems, Please try (EE) NVIDIA(0): reinstalling the NVIDIA driver.Czy dobrze zainstalowałeś stery? Powinny być instalowane z opcją --x-module-path=/usr/lib/xorg/modules/
PS.nie masz prawa mistrzu do tego.. odejdz stad:P
Dobre ;)
Hm dzisiaj nawet instalowalem stery do nvidia te:
http://download.nvidia.com/XFree86/Linux-x86/1.0-87 … 8762-pkg1.run
instalowac to trzeba ze zrodel?
dobre dobre:) to jest to co tygryski lubia najbardziej :)
Witam
xy sie odpalaja tylko jest problem bo po tych zmianach odnosnie uruchamiania sie kdm , nie dziala mi klawiatura:)
jak przywroce stary sposob odpalania kdm i wyrzuce z autostartu ten skrypt to wszystko dziala:) ktos ma jakis pomysl ?
Czemu po dodaniu tych opcji
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
Mam uzycie procka na poziomie 95% :)