Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wydaje mi się (jestem prawie pewien), że kiedyś polecenie ``users'' wypisywało mi na konsoli wszystkich zalogowanch użytkowników łącznie z root(ami). Teraz gdy mam uruchominych pare terminali, i z terminala gdzie jestem zalogowany jako root widze np cos takiego:
rafal rafal rafal rafal rafal
Krótko mówiąc users nie pokazuje mi zalogowanych rootów, niezlaeznie od tego ilu ich jest zalogowanych, i niezaleznie od tego kto wydaje to polecenie (rafal czy root).
Czy Wy tez tak macie? Jeśli to normalne to jak sprawdzić ilu jest zalogowanych rootów ?
Debian testing.
ja jak wpisze users mam i root-ów i userów
who
lub samo
w
Troche podrązylem, i oto moje wnioski:
users/w/who daje taki sam rezultat. Jesli otworze emulator terminala (np aterm) to te polecenia pokazuja mi dodatkowego usera (czyli prawidłowo), gdy z tego terminala zaloguje sie na konto roota ``su'' to users/w/who nadal pokazuje zwyklego usera, chociaz jestem tam juz rootem. Tak samo jest gdy spod konsoli zaloguje sie najpierw na usera a potem przez su na roota - widac tylko usera.
Wniosek -> users/w/who nie pokazują rootow zalogowanych tylko "bezposrednio", a nie przez su.
Wydaje mi się że powinno tak być iż root zalogowany przez su powininnien byc pokazywany, ale moze tylko mi sie tak wydaje.
su służy do stawania się innym użytkownikiem w trakcie własnej sesji pracy
Tu pewnie tkwi przyczyna ;)
Czyli wszystko jest prawidłowo :) Dlatego jesli robi sie zmiany wymagajace roota korzysta sie z su, gdyz w razie "przejęcia" naszego systemu przez złego pana X gdy jestesmy zalogowani na zwykłym userze pan zly X ma prawa tylko urzytkownika którego przejął, czyli zwykłego. Dlatego tez odradza sie logowanie na roota w celu dokonania zmian w sytemie, a zaleca przez su, by pan zły X mógł zrobic jak najmniej szkód w sytemie. :)