Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
W tej chwili komputer mam w obcej sieci lokalnej, adminowi nie wierze ze zabezpieczyl dobrze server :) Dlatego postanowilem zrobic sobie firewall'a, w sieci jest jeden komputer zaufany jego ip to: 10.0.0.142, ktoremu chce udostepniac local i ssh, cos takiego wypocilem, waszym zdaniem wystarczy to, czy cos dopisac ?
#!/bin/bash if [ "$1" = "start" ] then echo -e "33[36m Start firewall'a" echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/icmp_echo_ignore_broadcasts # nie akceptujemy pakietow "source route" (zmieniaja tablice routingu) echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/accept_source_route # nie przyjmujemy pakietow ICMP redirect, ktore moga zmienic nasza tablice ro echo 0 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/accept_redirects # wlaczamy ochrone przed blednymi pakietami ICMP error echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/icmp_ignore_bogus_error_responses # ochrona przed spoofingiem - kazdy interfejs sieciowy bedzie przyjmowal # tylko te pakiety ktore znajduja sie w tablicy routingu echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/rp_filter # wlacza logowanie dziwnych (spoofed, source routed, redirects) pakietow echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/conf/all/log_martians iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F iptables -t mangle -F iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -i eth0 -p icmp --icmp-type echo-request -j REJECT --reje ct-with host-unreach iptables -A INPUT -p tcp --dport 1024:65535 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 1024:65535 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 137:139 -s 10.0.0.142 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 137:139 -s 10.0.0.142 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 137:139 -s 10.0.0.142 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p udp --dport 137:139 -s 10.0.0.142 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -s 10.0.0.142 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -s 10.0.0.142 -j ACCEPT echo -e "33[36m Konfiguracja Firewall'a zakonczona pomyslnie" exit fi if [ "$1" = "stop" ] then echo -e "33[36m Wylaczanie Firewall'a" iptables -F iptables -t mangle -F iptables -P FORWARD ACCEPT iptables -P INPUT ACCEPT iptables -P OUTPUT ACCEPT echo -e "33[36m Wylaczanie Firewall'a zakonczone pomyslnie" exit fi
Tak przy okazji to gdzie można znaleźć (wiem, że na google, ale nie zawsze najlepsze rzeczy są tam w widocznym miejscu) materiały na temat tworzenia własnego firewalla na desktop i ogólnie o netfilerze?
Tak ogólnie tutaj http://www.debian.one.pl/index.php?url=4 w podanym artylule znajduje się linki do innych artów o netfiler na stronie dug`a tez cos jest :)
Tutaj masz małą prezentację o fajerłolach.Przykładowa zapora.
Jeszcze ciekawym pomysłem jest havp - HTTP AntiVirus Proxy. Zainstalowałem to sobie w zeszłym tygodniu i na swojej 400 każde połączenie http ładnie mi skanuje a róznicy w działaniu nie czuje :-) (niestety na routerku 486dx4 100 i 24mega ramu muliło jak diabli :( ).