Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Gdy chce zainstalowac Debiana na latopie to wszystko dziala ok dopoki nie musze wybrac jezyka wtedy wszystko w laptopie przestje reagowac poza mozliwoscia wylaczenia. Nie dziala zaden klawisz w klawiaturze ani w myszce. Sa opcje do wyboru podczas instalacji ale nie zabardzo wiem jak ich uzyc poniewarz jestem poczatkujacym uzytkownikiem tego systemu. Mam wersje Debian GNU/linux 3.1. BRADZO PROSZĘ O POMOC
A może odpal instalator z opcją:
linux26
lub
expert26
Probowalem ale wtedy instalacje zatrzymuje sie w penym momencie. Nie wiem czy mam czekac az cos sie stanie czy moze wlazyc jaka plyte nie mam pojecia. W kazdym badz razie probowalem juz tak. Moze podpowiesz jakis inny sposob. Dziekuje za reakcje na moj problem. pozdro
Ściągnij pierwszą płytę testing, być może na wyższym jądrze załapie. Ewentualnie poszukaj tu na forum - czadman podawał link do alternatywnego iso z backportów.
Wszystko bylo by ok gdybym jeszcze wiedzial co mam pobac. Znalazlem na ftp jakis dostne to jest ten adres ftp://ftp.pl.debian.org/site/debian-cd/3.1_r0a/ tylko nie wiem teraz ktore pobrac i ktore zainstalowac. Wydaje mi sie ze to zalezy od tego jaki mam sprzet dlatego podaje co mam (wiem ze to moze byc denerwujace ze tego nie kumam ale ja jeszcze prawie nic nie robilme pod linuxem dlatego malo jeszcze kumam)
-grafika VIA/Sg UniChrome Pro IGP
-kontrolelry hosta i magistrali Texas Instruments IEEE 1394 zgodny z OHCI
-procesor Intel Celeron M 1.50
nie wim jeszcze jakie dane byly potrzebna aby wybrac odpowiedni instalator
Fujitsu Siemens Amilo pro V2030
Chcialbym jeszcze dodac ze jestem w posiadaniu plyty instalacyjnej Debian GNU/Linux 3.1 dolaczonej w ksiazce Biblii. Wraz z Koppixem.
Spróbuj obrazu netinstall CD etch'a, albo full CD, ale z tego co widzę, z grafiką (z buta tylko na sterowniku vesa) i wifi będziesz musiał nieco popracować. W google łatwo znaleźć dokładniejsze info o Twoim sprzęcie.
Ok spoko wielkie dzieki. Pobieram full cd moze bedzie chodzic. Ale jezeli by cos pomoglo to instalator zatrzymuje sie w tym miejscu
RAMDISK driver initialized: 16 RAM disks of 10240K size 1024 blacksize i8042.c:Detected active multiplexing controller, rev 1.1
serio: i8042 AUXO port at 0x60, 0x64 irq 12. Zobacze czy full cd pochula jakby co to licze na pomoc. Dzieki wielkie
Miałem podobny problem u siebie na lapie [Toshiba L20-Satellite]
Sprobuj wklepać
linux
lub
linux24
Powinno pomóc.
Tak jak koledzy radzili sciagnij obraz z wyzszym modele jądra (etch,dcc) i przy opcji boot wpisz takie parametry uruchomienia :
linux vga=771