Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zaintalowalem sobie apache2 a nastepnie PHP5. Cosik mi nie grało więc odinstalowalem PHP i zainstalowawalem na nowo lecz apache niejak juz z niego nie korzsta bo zamiast otiwrac strone php probuje pobrac plik php :-/
Przedtem ta sama strona działała.
libapache2-mod-php5 mam zainstalowany.
Przegladnalem config apacza na obecnym systemie oraz na innym systemie na ktorym jak siegam pamiecią działał php i nie moge odnalezc przyczyny.
Jaki wpis dokladnie ma być w configu, lub jak sprawdzić czy moduł jest faktycznie zaladowany?
Edit :
zrobilem dowiazania w /etc/apache2/mods-enabled
lrwxrwxrwx 1 root root 37 2006-07-25 15:15 php5.conf -> /etc/apache2/mods-available/php5.conf lrwxrwxrwx 1 root root 37 2006-07-25 15:15 php5.load -> /etc/apache2/mods-available/php5.load
Po przeladowaniu apacza niec to nie zmienia.
Edit:
Działa :] cosik sknocilem
Ale mam pytanie czy nie jakiegos normalniejszego sposobu na uruchomienie tych modułów np dodając odpowiednie wpisy w configu zamiast bawic sie symlinkami?
Masz dwa programiki do tego: a2enmod i a2dismod.
A tom nie wiedział :] Dzieki.
Pociągne dalej.
Mama ja zalożoną strone na jakims serwerze w necie na ktora za pomoca formularza moge uploadować pliki. Serwer ten ma php5. Wszystko gra.
Natomiast u mnie na serwerze pliki nie chca sie zapisywać. Poustawialem dla proby chod 777 na wszytskie pliki strony oraz na folder do ktorego sa uploadowane.
Skrypt jets tak napisany ze w zaleznosci od pliku informuje ze nie wysle pliku o takim rozszerzeniu bądź innym lub w razie jakis komplikacji komplikacji wyslwietla info ze pliku nie wyśle. Ten ze komunikat mi sie wlasnie pojawia.
Juz nic nie moge wyglowkować.
Ciekawe czy masz właczone uploady plików w php.ini. Jest taka zmienna fileuploads chyba, ustaw na On.
Tak mam to włączone, nawt przekopiowalem sobie config z innego systemu na ktorym ta sama stornka mi śmigała. (na tamtym systemie rownież było php5)
edit:
własnie wyniuchalem ze uploaduje tylko pliki o wielkości 0 bajtów :-/
Hmm odpowiednia dyrektywe w php mam ustawiona na 100 MB. Wiec co jest?
Psia kość mimo że mam php5 w obu systemach to teraz sprawdzilem wielkość plików /usr/lib/apache2/libphp5.so w jednym i drugim systemi i róznia sie o jakies 2Mb :-/
Pewnie to ciut nowsze php ma cosik pozmieniane i dlatego strona dział nie poprawnie :-/
Szlag by to trafił.
Ja bym na twoim miejscu sprawdził jakie błędy wyrzuca skrypt którym uploadujesz pliki. Przecież on powie co mu nie gra. Wiącz raportowanie błedów, dwie linijki na początku kodu php:
ini_set( 'display_errors', 1); error_reporting( E_ALL );
No właśnie nie chce za bardzo mówić (nawet ppo wklejeniu powyższego kodu) gdyż skrypt jest tak zrobiony ze po przejściu przez wszytkiy "if" ktore nie beda mu pasowałyna koncu ma "else" i włąsnie to else zapodaje odpowiednie echo wpisane w skrypcie.