Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Znowu potrzebuje pomocy
Mam odpalonego apacha
załadowałem moduł UserDir
a2enmod userdir
zrobilem restart apacha
dodałem w katalogu domowym katalog public_html
wzuciłem tam plik index.html
i gdy w przegadarce wpisze
http://localhost/-tomek
to mi wywala bład ze nie ma takiego adresu :/
A dokładniej
The requested URL /-tomek was not found on this server.
Czy cos jeszcze trzeba zrobic :/
sprawdz uprawnienia do tego katalogu, a najlepiej ustaw je na 755
Niestety nic nie pomaga
Probowałem na roznych uzytkownikach
Sprawdzałem czy aby napewno sa włascicielami tego pliku
Zmieniałem prawa dostepu i nic
/var/log/apache2/error.log daje
[Fri Jul 21 09:38:25 2006] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /var/www/~tomek
Wygląda na to, że mod_userdir nie jest włączony.
Upewnij się, ze polecenie daje wynik:
ls -l /etc/apache2/mods-enabled/user*
spróbuj jeszcze raz "a2enmod userdir" i "/etc/init.d/apache2 force-reload"
Raczej nie ma takich błędów, żeby to nie działało.
No własnie mnie to bardzo dziwi Bo teoretycznie wszystko jest tak jak powinno byc :/
ls -l /etc/apache2/mods-enabled/user* rwxrwxrwx 1 root root 40 2006-06-28 20:47 /etc/apache2/mods-enabled/userdir.conf -> /etc/apache2/mods-available/userdir.conf lrwxrwxrwx 1 root root 40 2006-06-28 20:47 /etc/apache2/mods-enabled/userdir.load -> /etc/apache2/mods-available/userdir.load
Czyli jest
Ponowne załadowanie modułu i przeładowanie apacha nic nie zmienia
Oczywiscie wszystko ładuje sie bez błedu
Sprawdź sobie konfigurację, może coś jest nie tak.
cat /etc/apache2/mods-enabled/userdir.conf cat /etc/apache2/apache2.conf | egrep 'clude.*mod'
Ewentualnie odinstaluj apache2-common z opcją "--purge" i zrób wszystko ponownie.
pomogło
Ewentualnie odinstaluj apache2-common z opcją "--purge" i zrób wszystko ponownie.
Wielkie dzieki czadman
Jakis pomysł dlaczego wczesniej nie chciało działac ??
Zauważyłem, że wszystko co powyżej działa dobrze, jeżeli odnosi się to do userów stworzonych w systemie.
Czyli istnieje /home/user-systemowy/public_html i wywołanie www.strona.pl/~user-systemowy działa.
Jednak chciałbym to zastosować do użytkowników którzy są tylko w bazie My-SQL.
Mój FTP (dokładniej vsFTPd) jest połączony z MySQL i konta FTP są tworzone tylko dla userów z bazy. Każdy user z bazy ma swój katalog /home/ftp/user i chciałem właśnie dla tych userów dać możłiwość nie tylko posiadania kont FTP ale także, aby mogli sobie robić swoje strony WWW.
Więc stworzyłem im podkatalog "public_html" jednak wywołanie w tym przypadku nie działa. I tu ma problem nie wiem co zrobić i czy da się takie coś zrobić w stosunku do userów niesystemowych ?
Ostatnio edytowany przez lulus81 (2008-09-09 13:57:30)
odświeżę temat, skonfigurowałem FTPa (PureFTPd z baza mysql ) po dodaniu użytkownika do bazy i utworzeniu katalogu public_html nie działa wywołanie http://localhost/~user, natomiast dla uzytkownika systemowego np http://localhost/~user2 działa
stepien86: nie wygłupiaj się, załóż normalnie nowy wątek.