Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy można uruchomić 2 ssh demony z różnymi konfiguracjami na dwóch różnych portach??
tzn. jak ? nie mam zielonego pojęcia jak się do tego zabrać
Zrobisz sobie w /etc dwa oddielne katalogi z konfiguracją, w konfiguracji dasz oddzielne sciezki do kluczy, inny port itd. W /etc/init.d zrobisz kopie skryptu startowego ssh pod inną nazwą, dodasz modyfikacje wynikające z innego miejsca konfiguracji. I po odpaleniu obu skryptów powinieneś mieć dwa sshd na dwóch portach. Tylko jedno pytanko, po co? ;]
Sprawdziłem i działa (ale tylko na localhoscie :| ) takie cóś
root@m31-3:/home/dominik# head /etc/ssh/sshd_config # Package generated configuration file # See the sshd(8) manpage for details # What ports, IPs and protocols we listen for Port 22 Port 222 # Use these options to restrict which interfaces/protocols sshd will bind to #ListenAddress ::
Zarówno przez standartowy port 22 jak i port 222 można się zalogować.
Po co? kolega się pytał a ja chciałem sprawdzić tylko nie wiedziałem jak za to się zabrać.
wielkie dzięki.
tzn. trzeba utwożyć /etc/ssh/ssh_config
/etc/ssh/ssh_config2
czy
/etc/ssh/ssh_config
/etc/ssh2/ssh_config2
Jak ci wygodniej, ważne żeby działało. Moim zdaniem przjerzyściej jest jak oddzielisz konfiguracje do oddzielnych katalogów w /etc.