Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zrobiłem sobie we fluxie cos takiego
W katalogu
~/fluxbox
utwozyjem sobie plik menu-ja
W pliku
~/fluxbox/init
zapodalem odpowiednia ściezke do menu czyli
~/fluxbox/menu-ja
Do menu-ja przekopiowalem całe menu z /etc/X11/fluxbox/fluxbox-menu i wprowadziłęm własne modyfikacje.
Tu pojawia sie problem po zainstalowaniu nowego progsa menu sie nie uaktualnia. (uaktualnie sie tylko to w /etc/X11/fluxbox/fluxbox-menu z ktorego nie kozystam)
Jak wy poradziliscie sobie z własnym menu aby kazdy uzytkownik mogl je sobie modyfikować ale zeby tez było ono uaktualniane po instalacji nowego progsa w systemie ?
Również przyłączam się do pytania. Po zmianach dokonanych w pliku menu i wykonaniu
update-menus
moje zmiany są nadpisywane/znikają. Z tego co się orientowałem to jest chyba typowe. Póki co każda zainstalowaną aplikację recznie wklepuję do menu
Odwołuję do pliku w .fluxbox, menuconfig, do sekcji:
# location with your own menu-entries
# USERMENU=~/.fluxbox/usermenu
Nie posiadam takiego pliku w ~/.fluxbox
Dobrze sie w ogole zrozumielismy ?
Dobrze sie zrozumielismy ;) Jak nie masz takiego pliku to moze inna wersja masz fluxbox'a. U mnie jest ten plik w wersji 1.0. W pliku usermenu piszesz swoje pozycje menu ktorych update nie rusza ;) Ja aktualizuje menu poprzez polecenie fluxbox-generate_menu.
No to ja mam ciut niższa wersje i niema czegos takiego.
Hmm ale tam nie ma rozwiązania tego problemu jak dobrze czytam.
Ja chce aby do pliku menu ktory mam w katalogu domowym były dodawane instalowane programy oraz zeby nie były kasowane moje własne wpisy.
Ty w tym topicu tez tak chciales ale nei znalazlem tam rozwiązania :]
Heh doszedłem ładu.
Nie ma potrzeby tworzyc nowego pliku np menuja w ~/.fluxbox
Wystarczy ze zostanie ten co jest czyli menu a tak wyglada jego zawartość
[begin] (fluxbox) [include] (/etc/X11/fluxbox/fluxbox-menu) [end]
Jezeli chce sie coś dodać to robi sie to tak
[begin] (fluxbox) [exec] (Aria) {aria} [include] (/etc/X11/fluxbox/fluxbox-menu) [end]
Jezeli zapodamy cos nad include to bedzie to u gory menu a jak pod to bedzie na dole. Menu sie piknie uaktualnie nie usuwając własnych wpisów :]
Rozwiązanie jest ale nie bezpośrednio;) Zmiany trzeba wprowadzić nie w menu fluxa w jego katalogu, tylko w tym podanym pliku utworzonym przez pakiet menu. Tyle, że ja poczytałem w plikach pomocy ile to roboty,by wszystko dobrze działało i czasowo odpuściłem. Twoje rozwiązanie wygląda na prostsze, więc trzeba by je sprawdzić ;)
Nie ma co sie pitolić.
Jedyny mankament to to, że tym sposobem nie w klecisz nic w rozwijane menu (debiana) co najwyzej mozesz dodać własne rozwijane menu. No ale po co wklecać coś w oryginalne rozwijane menu, zazwyczaj daje sie to co chce na pierwszy plan a jak juz ktoś chce to moze sobię własne rozwijane dorobić i tez mu nie nadpisze.
Strony: 1