Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Prosze, wklejcie tutaj poszczególne rzeczy jak ja:
$ echo $LD_LIBRARY_PATH /usr/lib64/fglrx:/usr/lib32/fglrx
$ echo $LIBGL_DRIVERS_PATH /usr/lib64/dri:/usr/lib32/dri
Jezeli ktorejś z zmiennych nie macie to napiszcie ze nie macie :]
Dodatkowo napiszcie jaką macie karte graficzna oraz na jakich sterach siedzicie oraz czy macie 3D.
Czy macie sida, etcha czy sarge ?
U mnie jest taka sytuacja ze mam sida i zainstalowne stery ATI ktore dzialaja połowicznie gdzyz ie ma akceleracji.
Polecenie glxinfo kończy się :
name of display: :0.0 Error: couldn't find RGB GLX visual visual x bf lv rg d st colorbuffer ax dp st accumbuffer ms cav id dep cl sp sz l ci b ro r g b a bf th cl r g b a ns b eat ---------------------------------------------------------------------- 0x23 24 tc 0 -1 0 r y . -1 -1 0 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None 0x24 24 tc 0 -1 0 r y . -1 -1 0 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None 0x25 24 tc 0 -1 0 r y . -1 -1 8 0 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x26 24 tc 0 -1 0 r . . -1 -1 8 0 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x27 24 dc 0 -1 0 r y . -1 -1 0 0 0 16 0 0 0 0 0 0 0 None 0x28 24 dc 0 -1 0 r y . -1 -1 0 0 0 16 8 16 16 16 0 0 0 None 0x29 24 dc 0 -1 0 r y . -1 -1 8 0 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None 0x2a 24 dc 0 -1 0 r . . -1 -1 8 0 0 16 8 16 16 16 16 0 0 None
Dopiero po usunięciu zmiennej LD_LIBRARY_PATH
unset LD_LIBRARY_PATH
Wynik glxinfo jest poprawny (wywala info o mesa do akcelerecji jak wspomniejem nie mam nie wiedzieć czemu)
Z góry dziękuje :)
:D heh to dlaczego ja mam?
Czy być może przez te zmienne mam problem z akceleracją?
Jak je chwilowo wyłączyć przy ładowaniu się systemu aby sprawdzić czyczy fglrx wówczas załaduje się poprawnie?
Domyslam sie ze cgodzilo o wstawienie cos na kształt
unset LD_LIBRARY_PATH
ale chyba nie o to chodzi bo biega mi o to aby ta zmienna nawet na chwile sie nie pojawila (bo nie wiem w ktorym momencie robi bigos) a powyzsza komenda usunie ją poprostu podczas gdy on amoze wczesniej zadzałać.
Dziex, ale numer! Okazało się ze wpisy o tej zmiennej sa w pliku /etc/profile jakby kogos interesowalo to jego zawartość
### START ATI FGLRX ### ### Automatically modified by ATI Proprietary driver scripts ### Please do not modify between START ATI FGLRX and END ATI FGLRX if [ $LD_LIBRARY_PATH ] then if ! set | grep LD_LIBRARY_PATH | grep /usr/lib64/fglrx:/usr/lib32/fglrx > /dev/null then LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:/usr/lib64/fglrx:/usr/lib32/fglrx export LD_LIBRARY_PATH fi else LD_LIBRARY_PATH=/usr/lib64/fglrx:/usr/lib32/fglrx export LD_LIBRARY_PATH fi if [ $LIBGL_DRIVERS_PATH ] then if ! set | grep LIBGL_DRIVERS_PATH | grep /usr/lib64/dri:/usr/lib32/dri > /dev/null then LIBGL_DRIVERS_PATH=$LIBGL_DRIVERS_PATH:/usr/lib64/dri:/usr/lib32/dri export LIBGL_DRIVERS_PATH fi else LIBGL_DRIVERS_PATH=/usr/lib64/dri:/usr/lib32/dri export LIBGL_DRIVERS_PATH fi ### END ATI FGLRX ###
zmieniłem wiec nazwe tego pliku a co zatym idzie zmienne sie nie zapodają i co powoduje poprawne załadowanie sie modułu fglrx wraz z komponentami (lsmod daje poprawny wynik i fglrz kozysta sobie z jakiś 8 innych bajerów) ale akcelerecji mimo to nima.
Hmm ale pozostaje pytanie czy nazwe pliku profile przywrócić i usunąć cały badziew z niego bo chyb aten plik normalnie do czegoś moze służyć ?
Zwalił bym winę na jakiś pakiet z fglrx'em. Systemowy plik /etc/profile jest położony w /usr/share/base-files/profile. Możesz go przywrócić, o tamtym zapomnij jak psuje.
Gratuluję wytrwałości. :)
Hehe dziex, sam sie dziwie ze jeszcze nie dopuściłem :]
Ale jakby nie było spojż na moj poprzedni post bo go ostro wyedytowałem i nie jest tak piknie jak myslałem a żeby nie było zamiesznia te jeszczu pare szczegolow wrzuce.
No więc, moduł fglrx nareszcie ładuje się niby jak powinien ze swoimi 8 komponentami ale akceleracji nie ma.
W logach plije sie coś o drm, tutaj jest log
Jestem o włos do finału :]
fglrxinfo wywala puki co.
display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Brian Paul OpenGL renderer string: Mesa X11 OpenGL version string: 1.5 Mesa 6.4.2
No przepierońskie czary mary.
Teraz zrobiłem tak:
Moduł niby poprawnie zaladowany, zmiennych nima to se mysle ż ezapodam je tak jak były wcześniej i zobacze co sie stanie no wyexportowałem obie zapodaje fglrxinfo i cud miód akceleracje jest i radeon w wyniku równieź :D
No to dodałem odpowiednie wpisy do .bashrc i o dziwo po restarcie wszystko gra.
Czyli tak jakby zmienne te przed moimi wszytskimi manewrmi były zapodawane za wcześnie i coś komuś nie pasiło. Nie cie sze sie jednak bo kto wie co bedzi epo nastepnym restarcie :D
No zaraz mnie poskręca po kolejnym restarcie znowu jest syf, nawet jak wywale exportowanie zmiennych z .bash rc tofglrx nie rczy juz zaladować tych 8 komponentów.
I to jest cały linux :[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[[