Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wie ktoś może dlaczego apache nie wyświetla mi plików graficznych?
Stronę ładuje ale bez plików graficznych.
Jak zapewne wiesz powodów może być wiele, może złe ściezki, może złe prawa plików. Może byś napisał co już wykluczyłeś. Chętnie też zerknąłbym na ta strone.
Warto zajrzeć do error.log apache, jeśli jest możliwość. Tam będą komunikaty typ "file does not exist", lub związane z uprawnieniami.
To nei to kamikaze - bo ta strona chodzi na serwerze usługodawcy. tzn WOI z lublina.
Poprostu postawiłem sobie apache + prp bo chcę ową stronę troche przerobić tzn. jest napisana w HTML-u a chce by była PHP-owa.
I se serwer postawiłem na swojm debianie i se myśle że se sprawdze. Wwaliłem ową działającą stronę do /var/www i okazało się że się strona wyświetla tylko pliki graficzne nie idą.
A błędy w logach to:
[Tue Jul 18 11:38:52 2006] [error] [client 192.168.16.50] (13)Permission denied: access to /grafika/zwir.gif failed because search permissions are missing on a component of the path
[Tue Jul 18 11:38:52 2006] [error] [client 192.168.16.50] (13)Permission denied: access to /grafika/zwir2.gif failed because search permissions are missing on a component of the path
[Tue Jul 18 11:38:52 2006] [error] [client 192.168.16.50] (13)Permission denied: access to /grafika/aktualnosci.gif failed because search permissions are missing on a component of the path
[Tue Jul 18 11:38:52 2006] [error] [client 192.168.16.50] (13)Permission denied: access to /grafika/kontakt.gif failed because search permissions are missing on a component of the path
[Tue Jul 18 11:38:52 2006] [error] [client 192.168.16.50] (13)Permission denied: access to /grafika/galeria.gif failed because search permissions are missing on a component of the path
Może ktoś, coś by mi podpowiedział czego mam się czepiać?
Czasami może być głupota czego człowiek zdenerwowany nie zauważy.
chyba sie zaraz wkur.. i apisze apt-get --purge remove apache php4
chyba sie zaraz wkur.. i apisze apt-get --purge remove apache php4
To nie wina apache. Któryś z katalogów w ścieżce do pliku zwir.gif ma złe uprawnienia. Prześledź uprawniana katalogów od pliku wzwyż. Użytkownik www-data musi mieć uprawniania do wykonywania i odczytu tych katalogów.
Też tak sądziłeem i zrobiłm
chmod -R 0777 /var/www
Efekt - nic to nie dało.
Zrób sobie su na użytkownika www-data i zobacz czy możesz czytać te pliki, np.
cat /siezka/do/pliku.gif
Wielkie dzięki chadman tu miałem popieprzone troche.
su www-data chciał hasła - nie znałem więc założyłem nowe
No i na resztę plików dałem chown -R www-data.www-data /var/www
Zadziałało jeszcze raz dzięki.