Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
jak w temacie.
chce zapisać do pliku pewną informacje w php ale pisze że nie ma takiego pliku. i jak zrobić żeby stworzył ten plik?
<?php $ip = getenv(remote_addr); $godz = date("H:i:s"); $data = date("y-m-d"); $writedata = "$ip + $godz + $data"; $configfile = fopen("../ip/log-$godz", "w+"); fwrite($configfile, $writedata); fclose($configfile); ?>
Na php się nie znam, ale zazwyczaj trzeba plik najpierw otworzyć, potem zapisać a na końcu zamknąć. Ty tylko zapisujesz potem go zamykasz ;-)
Łopatologicznie np.
mcedit plik.php
potem F2 zapisujesz i zamykasz
<?php
$ip = getenv(remote_addr);
$godz = date("H:i:s");
$data = date("y-m-d");
$writedata = "$ip + $godz + $data";
$configfile = fopen("../ip/log-$godz", "w+"); ### TU W ŚRODKU JEST FOPEN() !!!!
fwrite($configfile, $writedata);
fclose($configfile);
?>
jak widać wszystko jest. całą funkcje zapisu (jedynie zmieniłem to co ma być wpliku czyli ip godz i czas) z działającej strony php.
a pliku nie chce sam robić bo w tym rzecz że neiwiadomo kiedy php będzie zapisywało a nazwa pliku to ma być log-godzina:minuta:sekunda ale sekunde moge odpuścić. zaraz zobacze ten link do google :)
EDIT: dzięki za pomoc. okazuje się że php sam tworzy plik ale nie tu był problem. okazało się że przez to że wzorowałem się na gotowcu podałem złą lokalizację. w orginale było coś takiego fopen... ../katalog.plik
i patrze jest ../ chociaż ten katalog był w tym samym miejscu. i oczywiście mój błąd bo nie skapnąłem się że był w katalogu wyżej. sry. uznajcie że tematu nie było. sry