Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem np. z Faraonem czy Falloutem 2, które chcę odpalić pod wine'em. Instalacja przebiega sprawnie, ale gry się nie chcą uruchomić. Wywalają rządanie o płytę CD w napędzie. W dokumentacji wiene'a wyczytałem, że faktycznie z tym mogą wystąpić problemy. Czy komuś udało się rozwiązać ten problem? Zaznaczam, że w przypadku Fallouta próbowałem użyć cracka, ale też się nie udało.
możesz zrobić tak:
przechodzisz do ~/.wine/dosdevices
i robisz dowiązanie symboliczne d: do /media/cdrom0 wkładasz płytę i sprtawdzasz. jak nie pójdzie to spróbuj może z odmontowaną.
jeśli to nie pomoże polecam nocd-crack ;)
odpalajac wine widzisz czego brakuje (cdrom/floppa) przewaznie jest to cdrom0 w media, montujesz tam plyte albo kopiujesz jej zawartosc.
Uruchom program winecfg i w zakładce "Drives" Dodaj sobie swój cdrom.
kaszak. ta moja metoda robi to samo tyle że mnie czasem zawodziło winecfg tzn. jak je uiruchamiałem to dodałam sam cdrom który już miałem ustawiony i czasem wywalał partycje c czyli ~/.wine/drive_c
to tylko tak dla informacji
w dosdevices mam już utworzone dowiązania. Niestety montowanie płyty nie pomaga, a crack nie działa:(
To innego cracka poszukać musisz :/ Swoją drogą trochę szkoda, że twórcy softu czasami robią to tak, że wymaga CD przy odpalaniu tylko do weryfikacji oryginału. Jak dla mnie to wystarczyłaby weryfikacja przy instalacji jak i tak cały soft na hdd siedzi i z CD nic nie doczytuje.
I na pewno nie utrudnia to działań piratom, po prostu wymaga wypalenia/zamontowania CD-Romu ;P
problem rozwiązany.
Przyczyną było automatyczne konfigurowanie napędów w "winecfg". Musiałem ręcznie udtawić że /media/cdrom0 jest typu CD-ROM a nie Hard Disk.