Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam pytanie w jaki sposob mozna zlokalizowac uzytkownika ktory podszywa sie pod brame serwera(192.168.0.1).
Pozdrawiam
głowy nie dam, ale spróbuj ettercapem.
programik ettercap
Tam była jakaś funkcja (plugin) do wykrywania właśnie takiej działalnosci ;]
- nmap
nmap -Ss -OPCJA_DO_POKAZYWANIA_CAŁEGO_INFO_O_SYSTEMIE 192.168.0.1
nmap powinien wyrzucić całe info o tym co 192.168.0.1 ma u siebie (usługi) i trochę o systemie operacyjnym - może pomóc jak znasz userów z sieci.
nie mam teraz tych programików, dlatego nie daję całych odpowiedzi.
nmap --help i powinno pisać.
No zalezy tez czy przydzilasz ipki po MAC'ach, bo jezeli nie i kolo nie jest zbyt kumaty to nie zmieni macka sieciówki i masz go :]
tak jak korbol pisze, na komputerze ktory jest spoofowany sprawdz tablice arp, i zobacz jaki mac ma "brama" i po tym dojdziesz
Witam
Dzieki za wskazowki okazalaly sie bardzo pomocne. Delikwent namierzony i unicestwiony;-)
Pozdrwaim
Złuzwierz ale taki arpwatch chyab nie da rady gdy ipki sa przydzielane po mackach. Ktos przeciez zmieni sobie mac oraz rownocześnie ip i co???skad arpwatch bedzie wiedzial kto to?
Przy zmianie maca i ipka równocześnie i wcześniejszemu wyłączeniu wszystkich progsów co łączą sie wdanej chwili z netem chyba nie jest wymagane wyłączenie kabla
dopisze sie pod temat
mam kłopot z ludzikiem pewnym który notorycznie uparcie wpina się pod bramę. Jak mam zniwelować to by pod brame nie mógł się żaden z userów wpinać ???
wyczytałem na innym forum cos takiego:
Włączyć w jaju support dla ethernet bridging , zrobić most , dodać lan jako jeden z interfejsów , podnieść most i odfiltrować MAC bramy via ebtables ?
ale kurcze nie wiem za bardzo jak się za to zabrać nawet :(