Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hmmmm, ciekawa trudność, nic mi z gimpa nie drukuje.
Poradziłem sobie tak że pod CrossOver zainstalowałem Photoshopa - ślicznie działa i drukuje, a gimp nie :(
haha a mi zawsze po update gimpa drukuje jakąś chińszczyznę
jak wciśniesz 'wydrukuj...' to tam jest taki przycisk 'setup printer'. zamień polecenie drukowania z
lp -s -dDrukarka -oraw
na zwyczajne
lpr
i wciśnij na dole 'zapisz ustawienia'.
Brrr, przynajmniej zaczęło drukować :(((
%!PS-Adobe-3.0
%%Creator: Print plug-in V4.2 for Gimp/Gimp-print 4.2.7 (15 Jul 2004)
lol
przyznaj się. zrobileś upgrade i przeinstalowało ci cupsa?
Zrobiłem upgrada, ale config do cupsa zostawiłem stary - zawsze tak robie, bo jak w robocie kazałem se nowy config to mi drukarki wywaliło i musiałem na nowo je instalować.
Wracając do tematu, nawet jak mu podam ścieżkę do pliku ppd to milczy.
Ale dobrze mnie naprowadziłeś to coś powalczę :)
Też to miałem ostatnio. Chciałem wydrukować obrazki i mnie cholera brała. Tylko dostawałem ta linijke o wersji. Teraz zmienił sie cupsd po upgradzie, ae nie sprawdzałem czy jest lepiej. Swoją drogą, może znacie jakaś fajną przeglądarke obrazków z opcją drukowania. Po co używać gimpa do tego. Na windzie mam świetny programik IrfanViev, przydałby ie jego odpowiednik na linuxa.
No tak jak pisałem dlatego używam photoshopa pod crossover. działa świetnie i nie pluje się przy drukowaniu
Ps. Gqview nie ma opcji drukowania
Ps2. jak chcecie to photoshopka wrzuce na serwerek v.7 + kluczyk
czekaj coś sobie przypominam, też ostatnio robiłem upgrade cupsa i zdaje się że z jakiegoś powodu chciało wypieprzyć foomatic-bin (chyba, w każdym racie jakiś foomatic-cośtam), bo jakiś tam pakiet był z nim w konflikcie, chyba foomatic-filters-ppd czy jakoś tak. no to go wywaliłem (znaczy tego ..-ppd) i gra.
sorka że tak mącę ale już po prostu nie pamiętam szczegółów
może znacie jakaś fajną przeglądarke obrazków z opcją drukowania. Po co używać gimpa do tego
właśnie, przydał by się
dobra, sprawdziłem. to jest tak:
pamiętam, że jak robiłem ostatnio upgrade debiana, to okazało się, że nowa wersja pakietu foomatic-filters-ppds jest w konflikcie z hpijs, od którego zależy foomatic-db-hpijs, a do którego z kolei zależy foomatic-bin - który *musisz* mieć. uff.
no więc wywal foomatic-filters-ppds i zainstaluj z powrotem hpijs, foomatic-filters-hpijs oraz foomatic-bin. powinno grać
CIĄG DALSZY NASTĄPIŁ:
skoro już jest temat gimp, to dopisuje tutaj :)
małpa nie chce zapisywać obrazków w formacie xpm. ktoś może wie o co biega?