Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
mam od paru miesięcy debian i dziele neotrade na pare kompów
teraz coraz gorzej działa net bo paru kolegów ściąga cały czas.
i teraz chce ich ogrqaniczyć tylko nie przez kolejkowanie tylko żeby każdy miał taki sam transfer cały czas. chce to zrobić tak żeby każdy miał po 256kb/s
a dlaczego nie chcesz dynamicznie ??? niceshaper
imq plus HTB. niceshaper jest daremny bo obciąża procesor bardzo.
imq plus HTB. niceshaper jest daremny bo obciąża procesor bardzo.
apropo ns .... jaka jest komenda na sprawdzenie zurzycia procka , chciałbym zobaczyć jak zurzywa mój
0,3 % CPU ... to cyba niewiele
hmmm to dlaczego Ulter twierdzi że NS zrzera zasoby CPU ?
a no też racja , tu zwracam honor ... u mnie stoi na dosyć wypaśnym kompie . ...ok , wróćmy do tematu , bo odbiegliśmy dosyć trochę
blazejwiecha - ja jednak jestem bardziej za statycznym kolejkowaniem a dlaczego, bo wmiare jedzienia rosnie apetyt i taki maniakalny czlowiek ktory sciaga z p2p to bedzie sie rzucal dlaczego rano mial trnasfer 100kb/s a teraz ma 20 kb/s. jesli zagwatantujesz uzytkownikom staly transfer to nikt niczego nie bedzie Ci mugl zarzucic :]
Co do dynamicznych kolejek to moim zdaniem jest to dobre rozwiazanie jesli masz np "kolezenska siec" powiedzmy z 5 - 10 kolegami wszyscy sie znacie i wtedy rozwiazanie dynamicznego przydzialu jest wporzadku bo wrazie czego mozecie nakrzucyzec na tego ktory zabiera wam pasmo :]
tak tylko pytanie jaka ilosc userow obsluguje to NS i na jakim kompie jest postawiony?
jesli ktos postawi router na P133 32MB ram'u na 40 ludzi to wszystko bedzie mulilo :]
i jeszcze od ustawionego taktowania.
no tak , racja , ale tu mowa o neostradzie, dlatego byłem ciekaw dlczego nie chce dynamicznego . bo wkoncu na ile osób ją znów dzieli :)
...ja jednak jestem bardziej za statycznym kolejkowaniem a dlaczego, bo wmiare jedzienia rosnie apetyt i taki maniakalny czlowiek ktory sciaga z p2p to bedzie sie rzucal dlaczego rano mial trnasfer 100kb/s a teraz ma 20 kb/s. jesli zagwatantujesz uzytkownikom staly transfer to nikt niczego nie bedzie Ci mugl zarzucic :]
Co do dynamicznych kolejek to moim zdaniem jest to dobre rozwiazanie jesli masz np "kolezenska siec" powiedzmy z 5 - 10 kolegami wszyscy sie znacie i wtedy rozwiazanie dynamicznego przydzialu jest wporzadku bo wrazie czego mozecie nakrzucyzec na tego ktory zabiera wam pasmo :]
Czy ja dobrze rozumiem: mam np 100 miskow i kazdemu w umowie daje upload do 256 kbitps. Wniosek z tego taki: potrzebuje lacza o przepustowosci co najmniej 25 Mbitps by dac kazdemu sztywno. Czy aby na pewno? Po jaka 'qwe nedze' jest to dynamiczne przydzelanie pasma? Jak sie ma podzial pasma na protokoly/uslugi/? A co z wykorzystaniem /wysyceniem/? Zaczynam przypuszczac ze upaly.... mi tez doskwieraja. Moze cos nie tak w moim rozumowaniu? Oswieccie mnie prosze.
...ja jednak jestem bardziej za statycznym kolejkowaniem a dlaczego, bo wmiare jedzienia rosnie apetyt i taki maniakalny czlowiek ktory sciaga z p2p to bedzie sie rzucal dlaczego rano mial trnasfer 100kb/s a teraz ma 20 kb/s. jesli zagwatantujesz uzytkownikom staly transfer to nikt niczego nie bedzie Ci mugl zarzucic :]
Co do dynamicznych kolejek to moim zdaniem jest to dobre rozwiazanie jesli masz np "kolezenska siec" powiedzmy z 5 - 10 kolegami wszyscy sie znacie i wtedy rozwiazanie dynamicznego przydzialu jest wporzadku bo wrazie czego mozecie nakrzucyzec na tego ktory zabiera wam pasmo :]Czy ja dobrze rozumiem: mam np 100 miskow i kazdemu w umowie daje upload do 256 kbitps. Wniosek z tego taki: potrzebuje lacza o przepustowosci co najmniej 25 Mbitps by dac kazdemu sztywno. Czy aby na pewno? Po jaka 'qwe nedze' jest to dynamiczne przydzelanie pasma? Jak sie ma podzial pasma na protokoly/uslugi/? A co z wykorzystaniem /wysyceniem/? Zaczynam przypuszczac ze upaly.... mi tez doskwieraja. Moze cos nie tak w moim rozumowaniu? Oswieccie mnie prosze.
rate dajesz ilość userów/łacze a ceil np. 256kbit
rate dajesz ilość userów/łacze a ceil np. 256kbit
Dzieki Laskawco za 'oswiecenie'. Taki kretyn w tej dziedzinie to chyba nie jestem. :)))
=> BiExi:
To w takim razie jak rozumiec twoje (BiExi) pojecie statycznego kolejkowania? (cyt.:"...ja jednak jestem bardziej za statycznym kolejkowaniem a dlaczego, bo wmiare jedzienia...")
Nickleodeon - dlaczego jestem za statycznym?
- bo mialam juz dynamiczne i mi miski jeczaly ze rano maja wielie transfery a wieczorem niskie i daczego weczorem nie dzie im 100kb/s
- bo mam ciezki ruch puszczony polpakiem (1x2Mit) a www i ftp DSL'em (2x4Mbit) i mam statycznie ograniczone pasmo gdzie przez polpaka user moze sciagac max z predkoscia 10kb/s i wusylac z predkoscia 14kb/s a ppo DSL'ach sciagac z predkoscia 50kb/s a nie moga nic tym DSL'em uploadowac :P i mi sie to sprawdza.... (siec 300 uzytkownikow)
- w umowi nic nie gwarantujemy jesli chodzi o ntransfer tymbardziej Ty ni bedziesz mugl zagwarantowac jesli dasz dynamiczny podzial.....
No dobra BiExi! Ale caly 'moj problem' polegal na zrozumieniu odp na wczesniejsze pytanie: mam np 100 miskow i kazdemu w umowie daje download do 256 kbitps. Wniosek z tego taki: potrzebuje lacza o przepustowosci co najmniej 25 Mbitps by dac kazdemu sztywno. Czy ty masz na sztywno kazdemy miskowi napisane down/up rate=ceil=10 kb/s? Czyli, czy odwalasz robote za kompa???!!! Juz sama podzielilas pasmo.
Poza tym ja w umowie standard mam:
...DO 128/96 kbitps (down/up) - taryfa mini...
...DO 256/162 kbitps (down/up) - taryfa normal
...DO 512/192 kbitps (down/up) - taryfa maxi
NIE GWARANTUJE na pismie jakiejkolwiek predkosci.
W HTB mam ze zwyklych rachunkow predkosc minimalna RATE 22/20 kbitps (a ceil jak wyzej, ktore podaje jako wartosc DO...
Pozdowienia!
PS. Ale jestes hetera-admin: dakie transferki dla miskow? I oni to biora? :))
no pewie zesmy sie troche nie zrozumieli mi chodzi o to ze np dla pojedycznego uzytkownika ustawiasz
rate 20kbps <- zagwarantowany transfer (on jest blokowany gdy uzytkownik jest w sieci)
cail 70kbps <- to jest pasmo ktor moze wypozyczyc od innych userow ktorzy nie uzywaja swojego pasma oraz gdy lacze nie ma zajetej pzepustowosci
i to co wyzej napisalam jest to statyczne kolejkowanie z wyporzyczaniem pasma no i o ile nie przesadzilismy z ilsciom miskow na laczu to sie to sprawdza :]
podzial dyna,iczny
mamy np lacze 2 megabity
pracuje 2 userow - kazdy dostaje po 1,egabit w rate i cail jakis tam troche wiekszy
pracuje 4 userow karzy dostaje w rate 0,5 megabit'a itd.....
No i to chodzilo. Dla Ciebie 'dynamiczny' to podzial lacza na tyle rownych czesci ilu aktualenie jest miskow w siec. Ja mowiac 'dynamiczny' mialem na mysli mozliwosc 'pzyczania pasma jezeli sa takie mozliwosci. O i tyle. Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam