Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Bawie sie w konfiguracje Apache2 w celach naukowo-rozrywkowych, a tak powaznie to jak w apachu nazywa sie hmm subdomeny?
Tzn mam www.dupa.pl i chce miec www.jakas.dupa.pl jak to sie nazywa bo chyba to nie sa VirtualHosty ?
Mozna jakas wskazowke :) Z gory dzieki
najprościej:
NameVirtualHost 123.123.123.123 <VirtualHost 123.123.123.123> ServerAdmin admin@dupa.pl DocumentRoot /home/user/jakas ServerName jakas.dupa.pl ErrorLog /var/log/apache/jakas.dupa.pl.log CustomLog /var/log/apache/jakas.dupa.pl.com-access.log common </VirtualHost> <VirtualHost 123.123.123.123> ServerName www.jakas.dupa.pl Redirect / http://jakas.dupa.pl/ </VirtualHost>
;)
NameVirtualHost * <VirtualHost *> ServerAdmin bajek@moja.domena.pl ServerName moja.domena.pl DocumentRoot /var/www/ <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride None Order allow,deny allow from all # This directive allows us to have apache2's default start page # in /apache2-default/, but still have / go to the right place #RedirectMatch ^/$ /apache2-default/ </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog /var/log/apache2/error.log # Possible values include: debug, info, notice, warn, error, crit, # alert, emerg. LogLevel warn CustomLog /var/log/apache2/access.log combined ServerSignature On Alias /doc/ "/usr/share/doc/" <Directory "/usr/share/doc/"> Options Indexes MultiViews FollowSymLinks AllowOverride None Order deny,allow Deny from all Allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128 </Directory> </VirtualHost> <VirtualHost *> ServerAdmin bajek@moja.domena.pl DocumentRoot /var/www/dupa ServerName dupa.moja.domena.pl </VirtualHost> <VirtualHost *> ServerName www.dupa.moja.domena.pl Redirect / http://dupa.moja.domena.pl </VirtualHost>
Tak wyglada moj plik default w katalogu site-available i jak wklepie www.dupa.moja.domena.pl w przegladarce to nie dziala
a domene www.dupa.moja.domena.pl masz ydelegowana w DSNach rekord A lub CNAME do doemny dupa.moja.domena.pl ?
Śmieszny topic :) Zrób :
dig dupa.pl
dig jakas.dupa.pl
dig www.dupa.pl
dig www.jakas.dupa.pl
I zobacz czy zwraca ten sam adres IP ;)
Ps: Biexi fajnie brzmi "dupe masz wydelegowaną " ;)
Moze odpisze inaczej
Mam neo i mam domene w dyndns.com.
Tam zaznaczylem zakladke Wildcard, ktora powoduje, ze wszystkie zapytania <costam>.<mojadomena> ida na adres ip mojej domeny.
Jednak teraz gdy zrobilem wpis:
NameVirtualHost bajek.ath.cx
<VirtualHost bajek.ath.cx>
//ciach
</VirtualHost>
<VirtualHost dupa.bajek.ath.cx
//ciach
<VirtualHost>
to pojawia sie w przegladarce
Not Found
The requested URL / was not found on this server.
I moze mam jakis blad w konifguracji u siebie ?
Śmieszny topic :) Zrób :
dig dupa.pl
dig jakas.dupa.pl
dig www.dupa.pl
dig www.jakas.dupa.pl
I zobacz czy zwraca ten sam adres IP ;)
Zwraca ten sam adres :)
a jak to opanować w apache2 ???