Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej,
ma z Was ktoś doświadczenie z revdns w przypadku gdy się posiada internetdsl. Na http://revdns.tp.pl/ jest to opisane ale ze względu, że nie mam z tym doświadczenia nie chce odrazu wysyłać zgłoszeń.
Sprawa wygląda tak:
1. Mam od TP pule 8 IP w tym jak wiadomo 5 użytecznych:
83.x.y.144 - Zarezerwowany adres sieci
83.x.y.145 - Zarezerwowany adres modemu
83.x.y.146 - Adres dostępny dla abonenta
83.x.y.147 - Adres dostępny dla abonenta
83.x.y.148 - Adres dostępny dla abonenta
83.x.y.149 - Adres dostępny dla abonenta
83.x.y.150 - Adres dostępny dla abonenta
83.x.y.151 - Zarezerwowany adres rozgłoszeniowy sieci
Maska: 255.255.255.248
2. Posiadam sobie jakas domenke abcdef.pl i chcialbym aby byly refdns dla wszystkich moich adresow. Rozumiem ze dotyczy to chyba tylko tych 5 dostępnych dla abonenta. Tak wiec niech IP .146 ma adres gate.abcdef.pl Jak ma w takim razie wygladać konfiguracja binda? Czy wogóle ja mam coś konfigurować bo czytając opis na stronie tp to wynika ze to oni beda sie zajmowali tym u siebie.
146 IN PTR gate.abcdef.pl. 147 IN PTR cos.abcdef.pl. ...
Wg mnie to cos takiego powinienem tylko dac. Jak to wkoncu jest z tym revdns w tpsa.
w takiej formie to wysylasz nie przejmuj siejak wyslesz niedobrego to poprostu sie nie wydeleguje. co do domeny to muisz napierw miec rekordy A dla poszczegulnych domen/ip wydelegowane i wtedy starasz sie o rev'a