Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
ten temat powinien pasowac w tym dziale.
Zapewne kilkoro z was zainstalowalo XGL na Debianie korzystajac z paczek z ubuntu. Tak sie zastanawiam jak to robicie.
na stronie ponizej znajduje sie opis instalacji XGL dla ubuntu:
http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?p=51056
Jak mam sobie poradzic z zaleznosciami? Widze, ze potrzebny jest xorg 7.0.0 od ubuntu a posiadam z debiana 7.0.22. I takie inne bajery zwiazane z ubuntu....
Mozecie mi poradzic?
Jak będą się zależności waliły, to możesz przepakietować, jak to AgayKhan radzi.
PS: A tak na marginesie dzięki za opis, potestuję sobie. Pakiety instalują się bez zgrzytów, tylko trzeba je mądrze wybrać.
Jak będą się zależności waliły, to możesz przepakietować, jak to AgayKhan radzi.
PS: A tak na marginesie dzięki za opis, potestuję sobie. Pakiety instalują się bez zgrzytów, tylko trzeba je mądrze wybrać.
Jak mozesz podaj link do porad, oraz napisz co zainstalowales wraz z poleceniem apt... :)
Osobisciem am kde....
EDIT:
nie mam odpowiedniej wersji pliku libsvg-cairo (chce sie instalowac 1.5 a wymagany jest 1.6) Nie chce mi sie kompilowac sammeu... :P
Jak mozesz podaj link do porad, oraz napisz co zainstalowales wraz z poleceniem apt... :)
Osobisciem am kde....
Robiłem wg. tego opisu do ubuntu, tylko że zainstalowalem te paczki:
compiz-kde gset-compiz gconf-editor xserver-xgl
Reszta dociągnie się jako zależności. Plik, który dodałem do autostartu kde wygląda tak (zmiany pogrubiłem):
#!/bin/bash compiz --replace gconf decoration dock wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place state switcher trailfocus water bs widget & kde-window-decorator xmodmap -e "keycode 22 = BackSpace"
Zwróć uwagę, że wpisałem kde-window-decorator zamiast gnome-window-decorator.
EDIT: Ooops, pierwszy zgrzyt. Ten cały Xgl nie wie, gdzie są fonty Xorga, jak ktoś wie, jak to ominąć, proszę o pomoc. Tu jest log: http://umbar.ovh.org/logs/xgl.log
Wiec tak. Ja posiadam amd64 i musialem troche dokompilowac ze zrodel ale rowniez dostepnych z apt-get wiec bylo spoko.
Co do kde-window-decoration.... uruchamiajac ze startx wywalilo cale dekoracj okna...
Dodatkowo w autostart nie pasuje mi ten gconf! jego raczej nie powinno byc.. dodatkowo w kdmrc ktores z parametrow musi byc zrypane... poniewaz sie nie uruchamia mi sie kdm start tylko musze wybrac logowanie bezposrednie czyli startx...
trza pokombinowac.
PS. jakie jest haslo do loga? :P
EDIT:
dodatkowo nie mam jakiegos pliku:
/usr/bin/displayconfig-restore
tej paczki nei ma w debianie, jest tylko w (k)ubuntu
EDIT2: no i tutaj tez twardo uzywaja gnome-window-decorator dla kde:
http://www.compiz.net/viewtopic.php?id=1067
PS. jakie jest haslo do loga? :P
Już naprawiłem. Chyba trzeba na czadmana poczekać :)
EDIT: No nie wiem, po to jest ten kde-window-dekorator, żeby go z KDE używać. A może się mylę? :p
Wie ktoś może, w jakim pakiecie Ubuntu są xfontsy?
Dzięki mons. Udało ci się już coś z tym XGLem?
Dzięki mons. Udało ci się już coś z tym XGLem?
Sam nic nie kombinuje, bo nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. Tak wiec w google nic nowego nie znalazlem. Jednak problem moze byc w 2 rzeczach (tak cos mi swiata). Patrzac w FAQ, w ubuntu xorg znajduje sie w /usr/bin/X a u nas w debianie /usr/X11R6/bin/X. Skoro XGL korzysta z xorga, to to musi byc problemem. Pewnie trzeba dodac jakis symulinki aby zadzialalo...
Ze tez nie ma howto dla debiana :(
Druga to ten plik w ktorym trzeba zachaszowac main(). Ja go nie posiadam.
Sam nic nie kombinuje, bo nie wiem na jakiej zasadzie to dziala. Tak wiec w google nic nowego nie znalazlem. Jednak problem moze byc w 2 rzeczach (tak cos mi swiata). Patrzac w FAQ, w ubuntu xorg znajduje sie w /usr/bin/X a u nas w debianie /usr/X11R6/bin/X. Skoro XGL korzysta z xorga, to to musi byc problemem. Pewnie trzeba dodac jakis symulinki aby zadzialalo...
Ze tez nie ma howto dla debiana :(
Druga to ten plik w ktorym trzeba zachaszowac main(). Ja go nie posiadam.
Z tym X nie ma znaczenia gdzie jest, wystarczy, że jest w zmiennej PATH. A co do tego pliku, pewnie to jakiś indywidualny wynalazek gości z Canonical, dlatego nie ma go w Debianie. Gdyby nie te xfontsy, XGL działał by jak marzenie, dlatego potrzebuję ich z Ubuntu.
EDIT: Wie ktoś, co to oznacza?
FreeFontPath: FPE "unix/:7100" refcount is 2, should be 1; fixing.
Na forum compiz, ktos kiedys uruchomil na debianie wiec zaczerpnolem wiedzy z:
http://www.compiz.net/viewtopic.php?id=1002
ServerCmd=/usr/X11R6/bin/Xgl :0 -fullscreen -ac -accel glx:pbuffer -accel xv:fbo -fp /usr/share/fonts/X11/misc -br
Jednak nie dziala mi tak jak trzeba, Brak jest wszystkiego co podalem w pliku ~/.kde/Autostart/compiz. Po prostu nie dziala tak jak powinno. Moze bledem jest ze pobralem tylko compiz-kde. Wkoncu kaza korzstac z gnome-window-deco...
nie sprawdze, wymaga calego gnoma, nei chce mi sie pobierac...
No posunąłem się trochę dalej, ale nadal coś nie trybi. Zrobiłem tak jak podałeś, co skutkuje zwisem systemu na amen. Czarny ekran i przełączanie konsol nie działa. Log:http://umbar.ovh.org/logs/xgl2.log
EDIT: Xgl juz dziala, poprzednimi probami rozwalilem sobie sterowniki od Nvidii. Tylko tym razem mam ten sam problem co mons, nie mam zadnego obramowania okien. Ani kde-window-dekorator, ani gnome-window-dekorator.
Czyli stoimy na tym samym. Zastanawiam mnie tylko jedno. Ze na kubuntu to dziala a na debianie nie. cos musze miec nie tak... moze chodzi o cos innego, nie chce mi sie instalowac specjalnie ubu aby miec okienka w 3D.... po polozeniu X'o widac ze jest ta odmiennosc w ubu, ale juz by mogli zostawic jak w debku... bo tak to cos XGl nie dziala. Zapewne to moze byc wina tego brakujacego pliku, ktory na poczekaniu moze zmienia config... sam nie wiem. Pozostaje czekac na stery do xorg 7.1 i bawieniu sie AIXGl czy jak to tam sie wie...
Czyli stoimy na tym samym. Zastanawiam mnie tylko jedno. Ze na kubuntu to dziala a na debianie nie. cos musze miec nie tak... moze chodzi o cos innego, nie chce mi sie instalowac specjalnie ubu aby miec okienka w 3D.... po polozeniu X'o widac ze jest ta odmiennosc w ubu, ale juz by mogli zostawic jak w debku... bo tak to cos XGl nie dziala. Zapewne to moze byc wina tego brakujacego pliku, ktory na poczekaniu moze zmienia config... sam nie wiem. Pozostaje czekac na stery do xorg 7.1 i bawieniu sie AIXGl czy jak to tam sie wie...
Z tym AIGLX może nie być tak różowo, bowiem kożysta on z metacity, czyli z gnomowego Window managera, co wyklucza używanie go z kde w normalny sposób. Ale nie martw się, mam cynk, że xgl i compiz niedługo będą w Debianie:
http://lists.debian.org/debian-wnpp/2006/02/msg00306.html
http://lists.debian.org/debian-wnpp/2006/02/msg00305.html
Mons, żyjemy! Udało mi się odpalić XGLa! A tu jest dowód: http://umbar.ovh.org/screen1.jpg. Wystarczyło przeinstalować bibliotekę libgl1-mesa i wszystko gra. Komenda Xgla w /etc/kde3/kdmrc powinna wyglądać tak:
ServerCmd=/usr/bin/Xgl :0 -fullscreen -ac -accel glx:pbuffer -accel xv:fbo -fp /usr/share/fonts/X11/misc
a plik ~/.kde/Autostart/compiz powinien wyglądać tak:
#!/bin/bash gnome-window-decorator --replace & compiz --replace gconf decoration wobbly fade minimize cube rotate zoom scale move resize place switcher & xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.pl
czyli macie tego XGL'a juz ogarniętego :)
Dajcie jakiś FAQ :D chcętnie powgrywany
czyli macie tego XGL'a juz ogarniętego :)
Dajcie jakiś FAQ :D chcętnie powgrywany
Moge coś machnąć, nie ma sprawy.
EDIT: Jednak żadnego FAQ nie będzie. Wszystko jest pięknie aż do resetu Xgla, potem nie wstaje ponownie. Trzeba będzie poczekać na debianowy xgl
uuuuu , a już się cieszyłem
uuuuu , a już się cieszyłem
Będę jeszcze kombinował, spróbuję przepakietować compiza, może to coś da. Najpewniej to wina pakietu libgl1-mesa, więc trzeba go jakoś wykluczyć.
Udało mi się na dobre odpalić tego XGLa, ale musiałem z niego zrezygnować, gdyż nie da się na nim normalnie grać w tremulousa i ET. Jeśli pomimo tego faktu chcecie art do faq, to piszcie.
EDIT: Arcik już jest, zapraszam do testów. a ewentualne błędy wytykajcie mi na PW :p
tak , ja spróbowałem , zadziałało i działa :). Nie widzę większych problemów jak narazie.
tak , ja spróbowałem , zadziałało i działa :). Nie widzę większych problemów jak narazie.
Bardzo się cieszę :) Jakby co, to pytaj. Jak chcecie, to dodam jeszcze sposób uruchamiania gier pod XGLem.