Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

były zielony_83 :)
Heh szukam w google juz od dluzszego czasu.. i poradzic sobie nie moge :|. Znalazlem na przyklad cos takiego jak esupport.com , ale 29,95$ to za drogo dla mnie.
Moje pytanie skąd "wziąć" bios i jak go update`ować. Nigdy tego nie robilem. To obecne info o systemie.
Program: eSupport.com BIOS Detect v1.2 July 21, 2003 BIOS Date: 07/05/99 BIOS Type: PhoenixBIOS Version 4.06 Rev. 1.06.1107 BIOS ID: unknown Chipset: Intel 440BX/ZX rev 3 Superio: SMC 70x or 80x rev 1 found at port 370h CPU Type: Pentium III CPU Speed: 550 Mhz CPU Max: 550 Mhz BIOS ROM In Socket: No BIOS ROM Size: 128K Memory Installed: 192 MB Memory Maximum: 768 MB
A update chce zrobic bo procka zmienilem. Zreszta wersja tego biosa jak prawie tak stara jak ja ;-).
Z góry dzięk z pomoc.

Użytkownik

Tez mialem na to ochote ale po kilku podejsciach, nie bedac pewnym co robie zrezygnowalem:
Wersje biosu powinienes moc pobrac ze strony producenta plyty glownej.
Przykladowe rozkminki o aktualizacji biosu:
http://rainbow.mimuw.edu.pl/SO/Projekt03-04/temat3-g6/flash.html
http://pclab.pl/forum/lofiversion/index.php/t82076.html
http://www.bios.pl/index.php?b1f9f.5aa794-575378.0/2.4.18/0.0.0

Członek DUG

Tak na marginesie: czym mozna taki nowy bios wgrac? Znacie do tego jakis soft?
Bios w moim asusie takie fochy stroji, ze strach myslec - acpi nie dziala z podlaczana myszka usb ;-)

Bicycle repairman

Ojciec Założyciel
Są programatory do biosu. Wyjmujesz sobie taką kość z płyty, wkladasz do programatora i wio....
No ale bios przecież normalnie z dyskietki uaktualniasz. Jak ściągasz nowy bios ze strony producenta płyty, to zazwyczaj jest z programem flashującym. który Ci go wgra do kości.
Z tym że ja robię taki mały myk - nie wgrywam biosu z dyskietki bo są zawodne i długo trwa wgrywanie. Bios nagrywam na dysk, potem odpalam system z dyskietki win98, zmieniam dyskietke i odpalam NC (Norton Commander), potem tylko klikam na flashera, ścieżka do biosu i gotowe.
Ewentualnie możesz sobie kupić taką zabawkę http://www.allegro.pl/item112405612_programator_wil … d_telwis.html

Członek DUG

Są też dyskietki bootujące, które się tym zajmuja. Przynajmniej za czasów mojego p133 tak robiłem ;P

Członek DUG

No to w takim razie olewam upgrade biosu skoro nie da sie tego po ludzku zrobic. Wlasciwie to mi przydalby sie downgrade, a do tego mam z natury opory. Bedzie w zasadzie bezpiecznej jak nie bede tego ruszal...

Admin łajza

Gdzieś w necie czytałem o sterowniku dodającego do systemu urządzenie /dev/bios - i można bios normalnie zamontować i wgrać na niego co się chce. Niestety w tej chwili w google'u znajduje tylkoskąpe wzmianki o tym, a strony głównej projektu nie mogę znaleźć (pewnie jakaś pomroczność jasna...).
PS. Również jestem zainteresowany tematyką upgrade'u biosu - jakby ktoś mógł w przystępny sposób wyjaśnić jak to zrobić krok po kroku (lub rzucić linkiem to takiego opisu) to byłbym niezmiernie dźwięczny. ;)
Dopisek:
/dev/bios - nie wiem czy to dokładnie to o co chodzi w tym wątku.
Faktycznie, coś mi się chyba pokręciło. Przepraszam za zamieszanie.
Lepiej pójdę już spać.

Bicycle repairman

Członek DUG

Interesujace, ale nie chce ryzykowac. W koncu laptopa mam, w ktorym ten bios jest dosc ubogi (zeby temperatury nie pokazywal...) i pewnie jest docs specyficzny.

Dzięki panowie za szybką odpowiedź. Ja bym też tego nie ruszał, ale po zmianie procka niestety nie mam żadnego wglądu do obecnego biosu, więc trzeba coś z tym zrobić. Będe próbował jak coś stworze dam znać :-)
Zdravim ;-)
EDIT
Poszło bez problemów :-) tzn. nie mam już wkurzającego hasełka że bios nie jest aktualny dla procesora. Jest tylko jeden problem nie mogę wejść do niego :| niby pisze żebym wcisnął F2 ale nic się nie dzieje :| eh będe musiał jeszcze nad tym posiedzieć ;-)
EDIT2
A jednak wsio działa elegancko, pierwsze wrażenie było mylne kolejny reset pomógł
OFFTOP Everest CE mi pokazuje, że używam 2gb pamięci wirtualnej łoomatko :D Win98SE :-)

elektryk dyżurny

swoją drogą pod lin były udane próby zapodawania nowego biosu, chodziło o /dev/nvram. jednak 100% producentów płyt głównych robi soft pod dos/shit. obecnie produkowane płytki programuje się z shita xp.
upgrade biosu nie jest ryzykowne IMO - robiłem to mnóstwo razy. nawet jak będziesz miał niesamowitego pecha (szansa 1 na milion) że akurat wyłączą prąd, to istnieje coś takiego jak bootblock, dzięki którem można wszystko odratować nie ruszając się z domu i nie tracąc nerwów. więcej tutaj

Kolejna ciekawostka:
Normalnie nie mogę wejść do biosu :| co mniw denerwuje. Znalazłem programik, który sie nazywa Phsetup (dzięki niemu można z poziomu Win zmienić coś w biosie ). Jeżeli w tym programie zmienię sobie ( włącze ) Bios Shadows to po reboocie już do biosa wejść mogę :-). Ale przy następnym już nic z tego.
rychu: zgadzam się z tobą choć robiłem to 1 raz nie zauważyłem jakiś skomplikowanych rzeczy.
Bodzio: wygrywanie nie trafo aż tak długo może koło minutki, a co do programatorów to są chyba dość mało popularne no i pasowałoby znać troszkę assembler`a żeby się nimi posługiwać. Tak mi sie wydaje bynajmniej :-)

Członek DUG

Upgradowałem biosy dziesiątki razy sobie różnym ludziom i nigdy nie zdażyło mi się żeby komp nie ruszył. Cały sekret w tym żeby odpowiedni bios wgrać. Trzeba się trzy razy upewnić czy numerki się zgadzają :P
A później to już łopata :)

Użytkownik

No faktycznie lopata. Bralem sie do tego jak pies do jeza a cala operacja trwala krócej niz walka Goloty z Lewisem :) - a sam proces aktualizacji to z 30 sec. Trzeba miec przechlapane u kogos na gorze by wlasnie wtedy wywalilo prad ;)
Czy najnowszy bios zawiera w sobie wszystko z poprzednich ?
np.
http://www.asrock.com/support/download.asp?Model=K7S8X

Członek DUG

TAK. Chyba że jakaś funkcja nie działała prawidłowo i nie dało jej się naprawić to wtedy ją wyrzucają. Po wgraniu nowszego biosu może być tylko lepiej :)