Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Pentium II 233
Ram 96Mb
Ok do tej pory nie instalowałem żadnego środowiska graficznego pod Debianem. Dziewne nie :) No i sokor zrobiłem sobie na Laptopie Debianika i ma byś użytkowany nie tylko przezemnie pasowałoby go jakoś upodobnić do wersji poprzedniej czyli beta unstable win98 ;)
Zacząłem od instalacji apt-get install xserver-xfree86 xbase-clients i jeszcze x window system wszystko ładnie poszło bez problemów, startx działa. Zainstalowałem paczke xfce4 i mam problem bo nie mam pojęcia jak zmienić rozdzielczość, mimo iz doinstalowałem czcionki bizona-iso-8859-2 brak polskich trzcionek a do tego wszystko strasznie wolno działa dokładnie przeciąganie okien itp wygląda dramatycznie. No i co o tym myślicie ??
Na taki sprzet to najwłaściwszy byłby jakis rodzaj boxa np Blackbox.
Ale skoro ma byc to podobne do Windowsa to lepszym rozwiazaniem byłby IceWM.
Szczerze polecam :) prosta, jak budowa cepa, konfiguracja :)
http://icewm.golf-olszewka.pl/images/szoty/windowsxp.jpg
widziałeś kiedys na takim kompie Winde XP ;)
http://icewm.golf-olszewka.pl/wyglad.php
A co do rozdzielczości. Musisz napisac jaką masz karte, dokładny typ.
Jeśli to cudo ma np. 2 MB ramu to tylko 800x600 w 16 bitach i nie ma bata więcej.
Troche to dziwnie zabrzmi ja instalowalem pelen wypas kde a xfce4 zintegrowalo mi sie i mialem full wypas w jezyku polsikm instalowalem aspell-pl woplish i kde-i18n-pl na xvce4 wszystkie ogony polskie swiecily
Ok dzięki za wskazówki sprawdze tego IceWM. Teraz jestem w domu jak wróce do Krk jutro to zaczne się dalej bawić :)
Co do karty to "NeoMagic card w/ 2 MB" ale dlaczego na win98 wyciągało rozdziałke 1024x768 ???
IceWM no wlasnie fajnie sie integruje z kde ale jak moge dokonac na tym srodowisku i jak mam to zrobic
zeby byl katalog domowy.Bo nie mam pojecia zielonego,stralem sie jak najwiecej i nie wychodzi mi to ani wlewo i w prawo jak ten katalog domowy zrobic.
katalog domowy nie jest zależny od śrrodowiska on po prostu sobie leży na dysku i tyle
tobie chodzi chyba o to jak zrobić ikony na pulpicie i tu jest problem
można korzystać z konquerora lub nautilus wtedy będziesz miał fizyczny desktop na pulpicie czyli to co znajduje się w ~/Desktop tylko że te programy są ramożerne
albo z roxa jest lekki tylko że tworzy wirtualny desktop
jest jeszcze thunar lekki z wirtualnym środowiskiem ale nie wiem jak spisuje się na innych środowiskach niż xfce
Ok dzieki pyszna odpowiedz rozumiem a jak mozna zrobic wiryualny pulpit z czym sie to je co bednde potrzebowal do takiej instalacji np IceWM crystal
KDE ma menedzera plików Konquerora i aktywny Pulpit, natomiast lżejsze środowiska graficzne takich rzeczy nie maja. Najczęsciej przy starcie włącza się dodatkowe programiki ktore spełniają te role. Menedzer plików w IceWM to najczęsciej Rox (są tez inne) a ikonki na pulpicie robi się Idesk'iem.
Co do karty to "NeoMagic card w/ 2 MB" ale dlaczego na win98 wyciągało rozdziałke 1024x768 ???
Ja nie powiedziałem że tego sie nie da zrobić. Ja tylko ostrzegam przed znaczną stratą wydajności takiego kompa przy wyzszych rozdzielczosciach.
Co do karty.
Dla hiColor (16b=2B) i 1024x768
1024*768*2B=1572864B=1536kB=1.5MB
Przy tym trybie masz na 2megowej karcie tylko 512kB na pozostałe operacje. Czyli roździelczość kosztrem wydajności.
oki co do tej rozdzielczosci rozumiem :)
Walcze z polskimi literkami w icewm i przegrywam :( pomocy :( zainstalowalem czcionki biznet nawet probowalem opisu z tad http://lucas.eggs.pl/manual/praterm-howto/icewm.html i narazie stoje w miejscu.