Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na forum ciągle pojawiają się bezsensowne problemy z neostradą na eagle-usb i także wiecznie powtarzające się pytania o ueagle. Postanowiłem oszczędzić troszkę swoje nerwy i napisać HOWTO według, którego każdy kto potrafi skompilować jądro (a jeśli ktoś nie potrafi, to istnieje tyle poradników jak to zrobić, że przy odrobinie dobrej woli za chwilę będzie potrafił) będzie w stanie bez problemów uruchomić neostrade na modemie Sagem. W razie gdyby ktoś spostrzegł jakieś nieścisłości, błędy, literówki czy brak czegoś istotnego prosze dać mi znać, a poprawię to.
1. Co jest potrzebne?
Aby mieć możliwość korzystania z ueagle potrzebujemy mieć w systemie następujące pakiety:
- kernel >= 2.6.16
- atm-tools
- dhcp-client
- ppp
- udev
2. Konfiguracja jądra.
W jądrze muszą być właczone następujące opcje:
Networking ---> Networking options ---> [*] Asynchronous Transfer Mode (ATM) (EXPERIMENTAL) [*] Classical IP over ATM (EXPERIMENTAL) [ ] LAN Emulation (LANE) support (EXPERIMENTAL) [ ] RFC1483/2684 Bridged protocols Device Drivers ---> Network device support ---> [*] PPP (point-to-point protocol) support [ ]PPP multilink support (EXPERIMENTAL) [ ]PPP filtering [ ] PPP support for async serial ports [ ] PPP support for sync tty ports [*] PPP Deflate compression [*] PPP BSD-Compress compression [ ] PPP MPPE compression (encryption) (EXPERIMENTAL) (NEW) [ ] PPP over Ethernet (EXPERIMENTAL) [*] PPP over ATM USB DSL modem support ---> [*] USB DSL modem support [ ] Speedtouch USB support [ ] Conexant AccessRunner USB support [*] ADI 930 and eagle USB DSL modem [ ] Other USB DSL modem support
3. Przygotowanie firmware
Należy ściągnąć niezbędny firmware i rozpakować go gdzieś.
Pakiet zawiera następujące pliki:
930-fpga.bin adi930.fw CMV9i.bin CMV9p.bin CMVei.bin CMVeiWO.bin CMVep.bin CMVepES03.bin CMVepES.bin CMVepFR04.bin CMVepFR10.bin CMVepFR.bin CMVepIT.bin CMVepWO.bin DSP9i.bin DSP9p.bin DSPei.bin DSPep.bin eagleI.fw eagleII.fw eagleIII.fw
Potrzebne nam pliki:
DSPep.bin eagleI.fw eagleII.fw eagleIII.fw CMVep.bin
Należy je skopiować do katalogu /lib/firmware/ueagle-atm/.
Jak ktoś chce, to może tam skopiować wszystkie pliki - to nie zaszkodzi.
4. Konfiguracja połączenia.
Należy teraz skonfigurować połączenie. Potrzebny jest nam do tego plik w katalogu /etc/ppp/peers/ ktory można nazwać dowolnie. Ja mam np. tak:
# nano -w /etc/ppp/peers/neostrada
Składnia pliku jest następująca:
lock defaultroute noipdefault noauth holdoff 4 maxfail 25 persist asyncmap 0 lcp-echo-interval 2 lcp-echo-failure 7 name nazwa_uzytkownika@neostrada.pl user nazwa_uzytkownika@neostrada.pl plugin pppoatm.so 0.35
Należy wpisać tam nazwę użytkownika.
Następnym istotnym elementem jest wyedytowanie pliku /etc/ppp/chap-secrets i wpisanie tam swojego hasła:
# nano -w /etc/ppp/chap-secrets
Wygląda to tak:
"nazwa_uzytkownika@neostrada.pl" * "haslo" *
5. Startowanie połączenia
Kiedy wszystko jest już przygotowane i skonfigurowane czas na uruchomienie połączenia:
# pppd call neostrada
Sprawdzamy czy działa i cieszymy się elegancko działającym internetem.
Ponieważ pppd można uruchomić tylko z konta roota, można ułatwić sobie życie dodając taki alias do swojego .bashrc:
alias pppd='sudo /usr/sbin/pppd'
Oczywiście należy mieć do tego zainstalowane i skonfigurowane sudo.
PS. Powstanie tego tekstu byłoby trudne gdyby nie HOWTO, według któego ja pierwszy raz uruchomiłem sagema z ueagle.
PS2. Może lepiej byłoby dać to działu kernel?
CHANGELOG
v. 0.3 - zmiana w pliku /etc/ppp/peers/neostrada
v. 0.2.1 - poprawiłem literówki
v. 0.2 - poprawiłem "linkowanie" za radą czadmana.
v. 0.1 START !!!
Nie mam uwag merytorycznych, bo nie mam modemu, a jedynie stylistyczne.
Nie powinno się linkować słów typu: tego, tu. Żeby to czytelniej wyglądało proponuję poprawki
Należy ściągnąć niezbędny firmaware z tego miejsca i rozpakować go gdzieś.
można zastąpić przez:
"Należy ściągnąć niezbędny firmaware i rozpakować go w dowolnym miejscu."
PS. Powstanie tego tekstu byłoby trudne gdyby nie to HOWTO, według któego ja pierwszy raz uruchomiłem sagema z ueagle.
A powyższe można zastąpić przez:
"PS. Powstanie tego tekstu byłoby trudne bez pomocy HOWTO , według któego ja pierwszy raz uruchomiłem sagema z ueagle."
A na forum nie pojawiają sie bezsensowne problemy, a jedynie powtarzają się posty z pytaniami o neo i eagle-usb
BTW. Sądzę, ze możesz to dodać do faq. :)
Pozdrawiam.
Jak widać poprawiłem linki i dodalem to do FAQ. Mam nadzieję, że ludzie będą z tego korzystać zamiast powielać wątki na forum.
Witam
zrobiłem wszystko według tego opisu ale mam pewnien problem. Otorz bez przerwy wyswietla mi sie na konsoli taki teks
printk: 1666 message supperssed. ATM dev 0: usbatm-submit-urb: urb 0xcff0ada0 submission failed (-28)!
i ten komunikat bez przerwy sie pojawia praktycznie nie da sie nic pisac bo ciagle to zasłania
Dodam jeszcze ze mimo iz nawiazuje połaczenie dostaje IP itp. To i tak nie mam połaczenia ping idzie jedynie na router neo (chyba router) nic innego nie moge spingowac wiec to na pewno nei jest wina DNSu bo pinguje podajac IP :/
Bardzo fajne HowTo :D Nawet ja zakumałem. Może jeszcze ktoś napisze jak zapodać Neo na modemie Lucent Cellpipe? (nie usb, a ethernet)
Witam
zrobiłem wszystko według tego opisu ale mam pewnien problem. Otorz bez przerwy wyswietla mi sie na konsoli taki teksKod:
printk: 1666 message supperssed. ATM dev 0: usbatm-submit-urb: urb 0xcff0ada0 submission failed (-28)!i ten komunikat bez przerwy sie pojawia praktycznie nie da sie nic pisac bo ciagle to zasłania
Dodam jeszcze ze mimo iz nawiazuje połaczenie dostaje IP itp. To i tak nie mam połaczenia ping idzie jedynie na router neo (chyba router) nic innego nie moge spingowac wiec to na pewno nei jest wina DNSu bo pinguje podajac IP :/
Co do pritk: jakaś licza supressed - miałem dokładnie tak samo. Powiem uczciwie, że nie wiem co było tego przyczyną - oczywiście coś za dużo wpakowałem do jądra.
Przekompilowałem jądro jeszcze raz i jest ok.
Ja do tego howto mam jedną uwagę:
Zamiast linijki
plugin /usr/lib/pppd/2.4.4b1/pppoatm.so
można wpisać tylko:
plugin pppoatm.so
Wtedy nie będzie zgrzytów przy aktualizacji ppp.
Wtedy nie będzie zgrzytów przy aktualizacji ppp.
Chyba masz racje, ale nie przetestuje u siebie, bo mam na szczescie router teraz i to HOWTO wlasciwie pozostaje osierocone.
Chyba masz racje, ale nie przetestuje u siebie, bo mam na szczescie router teraz i to HOWTO wlasciwie pozostaje osierocone.
Ja już przetestowałem. Działa wyśmienicie.
Usunalem ta wersje pppd w HOWTO, zarowno tutaj jak i w FAQu. Powiem szczerze, ze teraz to nawet lepiej wyglada.
Hej
Ja juz wymiekam z tym ueagle ciagle cos jest nie tak .
Niby robei wedlug opisu a i tak nie wychodzi
W tej chwili mam taki problem ze przy starcie nie jest ładowany modem ale jezeli po załadowaniu systemu odłacze modem i go spowrotem podłacze to wszystko ładuej sie bez problemu.
A udev masz zainstalowany?
Oczywiscie ze mam zreszta jak bym nie mial to by chyba wogule modem nie stratował by
A jakiej galezi Debiana uzywasz? I czy jadro masz dystrybucyjne czy wlasnorecznie konfigurowane? Internet Ci dziala normalnie jak juz zaladuje moduly/firmware?
uzywam galezi sarge
Jadro sam konfigurowałem jest to jadro 2.6.16.9(chyba tak)
Po załadowaniu firmware internet smiga bez problemu
Osobiscie meczylem sie z tym caly dzien, ale jakbym wiedzial co i jak, trwaloby to 5min.
Uzywam ISO etch - testing. Swierzy obraz, z konca wrzesnia. Tylko 1 plyta, normalny obraz (ok 600Mb)
Na plycie nie ma jedynie pakietu atm-tools. Trzeba go wczesniej pobrac. Potem wystarczy wszystkie wymagane pakiety zainstalowac, dodac firmware, stworzyc plik dla konta i dziala. Kompilacja jadra nie jest niezbedna, poniewaz wszystkie wymagane rozszerzenia sa w domyslnym ( na mojej plycie 2.6.17-2-686)
Musialem jeszcze tylko zmienic wpis w /etc/network/interfaces - usunac brame i dns'y.
Co do howto - robilem tym opisanym tu sposobem (kompilacja jadra) i tym z forum slackware. Sposobem z tego forum modem nie mogl byc zaladowany. Jakies bledy przy czytanie jednego z plikow firmware. Natomiast przy howto z slackware wszystko ok. W tym drugim przypadku kompilowalem wszystko do PPP.
Osobiscie meczylem sie z tym caly dzien, ale jakbym wiedzial co i jak, trwaloby to 5min.
Uzywam ISO etch - testing. Swierzy obraz, z konca wrzesnia. Tylko 1 plyta, normalny obraz (ok 600Mb)
Na plycie nie ma jedynie pakietu atm-tools. Trzeba go wczesniej pobrac. Potem wystarczy wszystkie wymagane pakiety zainstalowac, dodac firmware, stworzyc plik dla konta i dziala. Kompilacja jadra nie jest niezbedna, poniewaz wszystkie wymagane rozszerzenia sa w domyslnym ( na mojej plycie 2.6.17-2-686)
Musialem jeszcze tylko zmienic wpis w /etc/network/interfaces - usunac brame i dns'y.
Co do howto - robilem tym opisanym tu sposobem (kompilacja jadra) i tym z forum slackware. Sposobem z tego forum modem nie mogl byc zaladowany. Jakies bledy przy czytanie jednego z plikow firmware. Natomiast przy howto z slackware wszystko ok. W tym drugim przypadku kompilowalem wszystko do PPP.
Zainstalowałem sobie Etcha, neo stawiałem tak jak w faq i po wpisaniu:
pppd call neostrada
wywala mi tylko:
Plugin pppoatm.so loaded
I netu nie ma :(
Ok udało mi sie, mam neta :D
Pomogła mi ta stronka:
http://www.szarp.com.pl/howto/howto/html/neostrada-usb.html
Zainstalowałem sobie Etcha, neo stawiałem tak jak w faq i po wpisaniu:
Kod:
pppd call neostradawywala mi tylko:
Kod:
Plugin pppoatm.so loadedI netu nie ma :(
widzisz kwachu, gdybyś w tej sytuacji poczekał chwilkę - ok 30 sek. to miałbyś neta. Przy standartowym kernelu nie ładują się tak szybko moduły:
PPP BSD-Compress compression
PPP Deflate compression
dlatego zawsze jednak kompiluję jajko i te opcje wklepuję na stałe.
Wiem to stąd, że kiedyś wyłączyłem X'y i na czystej konsoli obserwowałem proces ładowania modułów i startu neostardy.
Mam następujący problem z modemem sagem!Robiłem oczywiście wg.opisu wyżej gdy właczam kompa firmware albo nie jest ładowany albo komp sie zawiesza z komunikatem: Kernel panic - not syncing: Attampted to kill init !
ale gdy uruchomie kompa bez modemu wypne wtyczke usb i włoze spowrotem to wszystko smiga!Ładuje firmware i jest net!.
Gdy zrobiłem tak samo dla alcatel speedtouch znaczy wkompilowałem w jadro i wrzuciłem jego firmware ładuje sie elegancko przy starcie systemu.
Moje jądro to 2.6.18.1 a debian Sarge
Z tego co kiedyś słyszałem Neostrada nie korzysta obecnie z DHCP. Do czego więc potrzebny jest dhcp-client?
widzisz kwachu, gdybyś w tej sytuacji poczekał chwilkę - ok 30 sek. to miałbyś neta. Przy standartowym kernelu nie ładują się tak szybko moduły:
PPP BSD-Compress compression
PPP Deflate compression
d
Mam to samo co kwachu i niestety nie mam netu, niezaleznie od tego ile czasu czekam.
Jądro: 2.6.16 oczywiscie Sagem E4 :(
Przeczytałem na stronie, że:
Po przygotowaniu firmware'u można podłączyć modem. Jeśli był podłączony wcześniej należy odłączyć go i podłączyć ponownie. Po wywołaniu polecenia dmesg powinno pojawić się:
[ueagle-atm] pre-firmware device, uploading firmware
[ueagle-atm] loading firmware ueagle-atm/eagleII.fw
[ueagle-atm] firmware uploaded
U mnie nic takiego nie wystepuje, co robie zle?
W syslog mam:
udev[2100]: removing device node '/dev/vcs1' udev[2102]: removing device node '/dev/vcsa1' udev[2118]: creating device node '/dev/vcs1' udev[2127]: creating device node '/dev/vcsa1' udev[2134]: creating device node '/dev/vcs2' udev[2136]: creating device node '/dev/vcs4' udev[2138]: creating device node '/dev/vcsa2' udev[2143]: creating device node '/dev/vcs5' udev[2145]: creating device node '/dev/vcsa4' udev[2149]: creating device node '/dev/vcs3' udev[2156]: creating device node '/dev/vcs6' udev[2163]: creating device node '/dev/vcsa5' udev[2170]: creating device node '/dev/vcsa3' udev[2188]: creating device node '/dev/vcsa6' pppd[2207]: Plugin pppoatm.so loaded. pppd[2210]: pppd 2.4.3 started by root, uid 0 pppd[2210]: failed to create socket: Address family not supported by protocol pppd[2210]: Exit.