Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
 Użytkownik
 Użytkownik

przepraszam ale szczeze mowiac ja juz zaczolem sie gubic.
w jaki sposob okreslic ktory modul jest potrzebny do naszego sprzetu
(np wiem ze mam dysk sata chipset: intel 915g karte graficzna gf6600na pci-e
south brige intel 82801(ich6) muzyka intel HD) system plikow jfs
w jaki sposob dojsc do tego ktore moduly sa potrzebne?

Członek DUG
 Członek DUG

Jesli masz jadro dystrybucyjne to wpisz sobie
lsmod
Lista tych modulow to z pewnoscia moduly, ktore sa Ci potrzebne. Inne mozesz sobie dolozyc chcac wlaczac jakies dodatkowe, niestandardowe funkce jadra i systemu, ale jesli nie za bardzo wiesz o co chodzi, to pewnie ich nie potrzebujesz.
 Użytkownik
 Użytkownik

wpisalem lsmod i zeczywiscie wyskoczyly moduly zecz w tym ze jest tutaj sporo takich ktorych na pewno nie potrzebuje (np. irda, bluetooth)
chcialbym sie dowiedziec ktore oprocz nich sa jeszcze zbedne

Członek DUG
 Członek DUG

Masz moduly do bluetotha i irdy i na pewno nie masz takiego sprzetu albo chociaz kontrolerow jakis specyficznych? To raczej dziwne jest. Powinien wlasciwie ladowac wszystko to co potrzebne i nic poza tym.
 Użytkownik
 Użytkownik

co to sa kontrolery specyficzne?

Członek DUG
 Członek DUG

Bardzo bez sensu to napisalem, nie? Zmeczony juz jestem cholernie. Mialem na mysli np. powiazany z modulem bluetoth modul hci_usb. U mnie sie takie cudo laduje (mam wlasny kernel tak dla informacji) i wlasciwie nie wiem do czego to sluzy, ale cos takiego u mnie siedzi. Jest to jakis kontroler do bluetootha podlaczengo przez usb - nie mam pojecia na czym to polega ale jest i jest obslugiwane przez jadro. Cos w tym stylu mialem na mysli.
Edit:
Takie cos jest w konfiguracji kernela przy tym:
Bluetooth HCI USB driver. This driver is required if you want to use Bluetooth devices with USB interface.
Zalozmy, ze wiadomo o co chodzi, ale nigdy tego nie testowalem ;-]
 Użytkownik
 Użytkownik

powiedz mi jeszcze jedno - jak na moje oko to nie ma tutaj sterwnikow do mostow ,jesli nie ma ich tutaj to znaczy ze sa w jadrze - jak sprawdzic co z jadra jest niezbedne?

Członek DUG
 Członek DUG

Eee? A po co Ci one? Po co sobie czlowieku zycie komplikujesz? U mnie lspci pokazuje, ze jeden z mostow jest nieznany, ale to jak widac nie ma znaczenia. Mosty sa powiazane z plyta glowna i odpowiedni modul obslugujacy Twoj chipset plyty glownej zalatwia sprawe. Nie spotkalem sie nigdy szczerze mowiac z takim pytaniem, a ze wszystko mi zawsze dzialalalo wiec uznaje, ze mam w tej kwestii racje.

Bicycle repairman
 Bicycle repairman

przepraszam ale szczeze mowiac ja juz zaczolem sie gubic.
w jaki sposob okreslic ktory modul jest potrzebny do naszego sprzetu
(np wiem ze mam dysk sata chipset: intel 915g karte graficzna gf6600na pci-e
south brige intel 82801(ich6) muzyka intel HD) system plikow jfs
w jaki sposob dojsc do tego ktore moduly sa potrzebne?
Wchodzisz do źródeł jądra, np. do katalogu drivers/ide i próbujesz polecenia:
grep -r 82801 *
później do drivers/scse i to samo polecenie. Albo w ogóle w katalogu drivers.
Wyskoczy Ci lista plików, ponieważ w źródłach każdego modułu są wyszczególnione sprzęty, które obsługuje.
Aby lspci pokazywało możliwie dużo wykonaj polecenie update-pciids