Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zainstalowałem aptem beneath-a-steel-sky oraz flight-of-the-amazon-queen.
Oczywiście Scummvm też się zainstalował. Tylko teraz nie mam zielonego pojęcia jak odpalić te gierki! Odpalam Scuma - i muszę mu wskazać gdzie mam grę, a ja nie wiem ;P
whereis coś
?
Nie za bardzo:
misiozolek@debilek:/$ whereis beneath-a-steel-sky beneath-a-steel-sky: misiozolek@debilek:/$ whereis flight-of-the-amazon-queen flight-of-the-amazon-queen: misiozolek@debilek:/$ aptitude search beneath-a i beneath-a-steel-sky - a science fiction adventure game misiozolek@debilek:/$ aptitude search flight-of- i flight-of-the-amazon-queen - a fantasy adventure game misiozolek@debilek:/$
Jak widać obie gierki są zainstalowane.
Znalazłem! w /usr/share/scummvm/ !
misiozolek@debilek:/usr/share/scummvm$ ls beneath-a-steel-sky flight-of-the-amazon-queen
Tylko czemu whereis nie pokazało tego?
Bo chyba jakas zmienna srodowiskowa czy jakas nie uwzglednia tych katalogów.
Tylko czemu whereis nie pokazało tego?
which (albo whereis) szuka tylko w twojej zmiennej $PATCH. zrób sobie:
echo $PATCH
Zrobiłem:
misiozolek@debilek:~$ echo $PATCH misiozolek@debilek:~$ echo $PATH /usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/bin/X11:/usr/games misiozolek@debilek:~$
;)
racja, PATH pisze się przez samo H.
znaczy te ścieżki w PATH są przeszukiwane, jeśli wklepiesz jakie bądź polecenie, czyli najlepiej będzie jak sobie zrobisz symlinki do tych gierek i umieścisz je w jednej ze ścieżek z PATH, np.:
ln -s /usr/share/scummvm/beneath-a-steel-sky /usr/local/bin/beneath
czy coś w tym stylu
http://packages.debian.org/cgi-bin/search_contents. … &arch=all
wychodzi na to, ze binarka nosi nazwę sky i jest w /usr/games :)
Mogę powiedzieć jak ja to robię;) Każdy pakiet jest wpisany do synaptica a kazdy wpisany pakiet można sprawdzić pod kątem zainstalowanych przez niego plików. Działa niezawodnie i bardzo wygodnie ;)
Tylko ja synaptica jakoś nie trawię ;P Wolę aptitude search, install, remove, clean, purge ;P
Strony: 1