Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Na windzie uzywam mirandy poniewaz jest mala i ma to co chce.
Aktualnie uzywam kopete na Debianie, ale widząc wartosci top
PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND 7192 mons 15 0 154m 24m 17m S 0.0 4.8 0:09.52 kopete
Przeraziłem sie.
24MB to jest duzo za duzo jak na komunikator!
Polecicie mi jakis malutki programik. Miranda zjada mi max 5MB, dlatego jesli mozeci polecice mi cos dla 2 kont, jeden w GG drugi w ICQ. Najlepiej aby to był jeden program.
Dzieki.
Jak GG i ICQ to chyba gaim ci pozostaje? Ja o innych nie słyszałem. Do GG używam Kadu lub EKG - ten drugi lekki, bo konsolowy ;)
EKG na shellu ;)
TBH tylko z EKG nie połączysz się z ICQ :/
ekg2 obsługuje gg, irca, jabbera i możliwe, że również icq
edit:
ech, jednak tylko gg, irc i jabber :(
btw. mirkę można ponoć przez wine'a uruchomić, ale mi osobiście się nie udało. a szkoda, to ostatni program, do którego tęsknię :|
edit:
ech, jednak tylko gg, irc i jabber :(
Ale przez jabbera można realizować kontakt z innymi sieciami poprzez transproty, min. do ICQ
Skoro o jabberze....Mozesz skorzystac z PSI ( http://psi.affinix.com/ lub poprostu prze apt ;) ) klienta jaberowego i tak jak czadman pisał mozesz nawiązać kontakt z innymi sieciami.
Skoro o jabberze....Mozesz skorzystac z PSI ( http://psi.affinix.com/ lub poprostu prze apt ;) ) klienta jaberowego i tak jak czadman pisał mozesz nawiązać kontakt z innymi sieciami.
Tak, serwer jabberpl.org oferuje bramki GG i ICQ. To będzie chyba najlepszy wybór.
Dzieki za odpowiedzi. najpredzej sprawdz PSI. Jeszcze jestem za graficznymi komunikatorami...
co do mirandy, tez probowalem, czytalem rozne podpowiedzi (instrukcjami tego nazwac nie mozna bylo) ale i tak kupa. Nawet tworzylem od nowa konta, ba instalowalem mirande od zera i tak nic to nie dalo... po zalogowaniu stworzonego usera padala miranda...
THX.
Ja używam i polecam PSI , ale to nie jest mało zasobożerny programik. Za to obsłuży wszystko i jest skuteczniejszy od mirandy (nie wiem czemu u mojej koleżanki miranda często gęsto gubiła wiadomości). Tak, że PSI mam już i pod windą ;)
A ja od wczoraj używam gajim - dosyć lekki i śmiga ładnie :D
serwer jabberpl.org - gg działa dobrze.
Tez gajima używam od jakiegoś czasu, pod gtk jest super.
Pod qt chyba wygodniejsze jest psi.
odnowie tamt. ruszylem mirande na debianie z obecnym wine dla debiana unstable. Nie dziala icq, jednak dziala gadu gadu.
W przypadku pamieci. to miranda pozera 11MB, explorer 6MB. wychodzi tylko troche mniej, za to mam to co lubie :)
a icq to czekam na nowy plugin bo nawet kopete sie nie laczy.... na windzie icq polacza sie, ale zajmuje mu z 60 sekund.
EDIT:
w wine mozna dodac jakies tematy (skory). mozna sie dowiedziec jakie pliki to sa i jak to dziala?
EDIT2:
icq działa z mirandą w wine. Jednak trzeba posluzyc sie obiegiem. W sidzie jest wine w wesji 0.9.15-1. plugin mirandy od icq wywala error. problemem jest polaczenie p2p z userami. w tym celu w opcjach mirandy podalem taki sam port dla icq server connections i icq client-to--client connections. Oczywiscie jest to bledne ustawienie portow, jednak po wcisnieciu ok na komunikat o bledzie icq laczy sie z serwerem wiec narazie tylko tak doprowadzilem do polaczenia sie mirandy z serwerami icq....
Co do skór to działaja te co w style xp. oczywiscie przyciski nie beda jak w tych tematach, ale dizeki temu mamy zmieniony kolor. szkoda tylko ze miranda nie dziala mi z wgranymi tematami :PPP