Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2024-12-06 16:14:52

perkoz - Nowy użytkownik

perkoz
Nowy użytkownik

Samoistnie zaszyfrowany dysk

Witam. Mam dysk hdd, który podpinam poprzez usb. Dzisiaj po podłączeniu w Debianie okazało się, że nie mam do niego dostępu i że jest zaszyfrowany. Przy próbie podpięcia wyskakuje okienko do wpisania hasła, ale ja tego dysku nie szyfrowałem ani nie blokowałem w żaden inny sposób. Pod Windows dysk jest wykrywany i mam dostęp do danych, ale przy ikonie dysku widnieje żółty znak z wykrzyknikiem i otwartą kłódką. Co może być przyczyną blokady dysku w Debianie. Jak ten dysk odblokować?

#2  2024-12-06 16:44:54

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Re: Samoistnie zaszyfrowany dysk

Jak się logujesz do Windowsa? Masz tam jakieś odpalone nietypowe zabezpieczenia?

#3  2024-12-07 21:12:27

perkoz - Nowy użytkownik

perkoz
Nowy użytkownik

Re: Samoistnie zaszyfrowany dysk

Nie ma żadnych zabezpieczeń. Ale już sobie z tym poradziłem. Dałem hasło, którego nie było w funkcji szyfrowania i wtedy zniknęła ta ikonka z wykrzyknikiem przy dysku oraz pojawiły się nowe opcje w panelu sterowania z możliwością odszyfrowania, wyłączenia szyfrowania itp. zrobiłem odszyfrowanie i poszło. Dysk jest już widoczny normalnie w obu systemach i obyło się bez utraty danych.

Stopka forum