Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hej!
Mam od niedawna Debian Bookworm. Zainstalowałem drukarkę Samsung M2070W, ale przy próbie druku pojawia się błąd z CUPS:
Paused - "File "/usr/lib/cups/filter/rastertospl" not available: No such file or directory"
Rzeczywiście nie ma takiego pliku:
root@jacek:~# ls -1 /usr/lib/cups/filter/raster* /usr/lib/cups/filter/rastertoepson /usr/lib/cups/filter/rastertoescpx /usr/lib/cups/filter/rastertohp /usr/lib/cups/filter/rastertolabel /usr/lib/cups/filter/rastertopclm /usr/lib/cups/filter/rastertopclx /usr/lib/cups/filter/rastertopdf /usr/lib/cups/filter/rastertops /usr/lib/cups/filter/rastertopwg root@jacek:~#
Mam zainstalowany pakiet rasterview. Czego jeszcze brakuje, aby drukarka działała?
Ostatnio edytowany przez Blackhole (2024-08-23 08:36:40)
Hmm, tu ktoś o to pytał:
https://raspberrypi.stackexchange.com/questions/121 … msung-printer
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2024-08-21 08:32:04)
Blackhole napisał(-a):
Zainstalowałem drukarkę Samsung M2070W
Czy Masz w tej drukarce port ethernet?
Bo jeśli tak, to jest duża szansa, że w ogóle żadnych sterowników nie potrzebujesz.
Drukarka ma logo Air Print, to oznacza, że drukuje przez IPP bez żadnych sterowników.
Jak obecnie około 98% wszystkich nowych drukarek.
Sznurek:
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Printing_Protocol
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2024-08-21 13:16:03)
Dzięki!
Po zainstalowaniu sterowników od HP (Samsung) pojawił się filtr rastertospl. Nadal jednak nie działało.
Okazało się (wyczytałem na tym forum w j. ang.), że brakowało biblioteki libcupsimage2. Po jej zainstalowaniu drukarka działa.
Dziwne, że w skład pakietu CUPS nie wchodzi ta biblioteka (skoro jest potrzebna).
Strony: 1