Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.
Chciałbym postawić domowy serwer na terminalu IGEL H830C Celeron J1900. Głównie chodzi mi o home assistant.
Zastanawia się, czy warto iść w stronę Proxmox, czy ogarnę wszystko na bezpośredniej instalacji. Chciałbym wrzucić tam oprócz standardowych zadań home assistant jeszcze obsługę kamer (można przez wtyczkę do HA), serwer kopii zapasowych (2-3 komputery i 2 telefony), jakaś chmura i NAS.
Ostatnio edytowany przez Grabek (2024-04-16 13:20:45)
Przy tym procku nie bawiłbym się w ogóle w wirtualizację. Bezpośrednio da sobie radę na luzie ale wirtualizacja to tylko zbędny narzut na procesor. HA ponoć da się zrobić w dockerze (ktoś to gdzieś proponował).
Jaką chmurę chciałbyś wrzucić?
Co będzie służyło za serwer kopii zapasowych?
Masz wystarczającą ilość dysków (ze 3 to minimum moim zdaniem)?
Pavlo950 napisał(-a):
Bezpośrednio da sobie radę na luzie ale wirtualizacja to tylko zbędny narzut na procesor. ?
Dlatego o to pytałem. Zastanawiałem się nad sensownoścją takiego rozwiązania.
A co do docera, też myślałem nad tym. Mógłbym w kolejnych uruchamiać ewentualnie inne usługi. Tylko nie przerabiałem tego nigdy. Ma ta jakieś ograniczenia, minusy względem bezpośredniej instalacji?
Co do chmury, to miałem kiedyś nextcloud i o takiej myślę. Tam z poziomu wtyczek można jakąś namiastkę NASa zrobić. A głównie to wrzucał bym tam okazjonalnie jakieś pliki do zarchiwizowania i pobrane filmy, żeby udostępnić dla kodi. Tu 2 dyski i programowy raid (ze względu na pliki, które chcę tam archiwizować).
Dyski... Jest tam slot na jeden dysk. To systemowy tam. Do tego pci express. Myślę nad kontrolerem i do niego kolejny dysk (pod monitoring). A reszta na usb. Wiem, że małe transfery, ale to do użytku domowego.
Głównie stawiam na energooszczędność.
Ostatnio edytowany przez Grabek (2024-04-16 16:57:08)
Grabek napisał(-a):
Pavlo950 napisał(-a):
Bezpośrednio da sobie radę na luzie ale wirtualizacja to tylko zbędny narzut na procesor. ?
Dlatego o to pytałem. Zastanawiałem się nad sensownoścją takiego rozwiązania.
Wirtualizacja nie ma sensu.
Grabek napisał(-a):
A co do docera, też myślałem nad tym. Mógłbym w kolejnych uruchamiać ewentualnie inne usługi. Tylko nie przerabiałem tego nigdy. Ma ta jakieś ograniczenia, minusy względem bezpośredniej instalacji?
Co do chmury, to miałem kiedyś nextcloud i o takiej myślę. Tam z poziomu wtyczek można jakąś namiastkę NASa zrobić. A głównie to wrzucał bym tam okazjonalnie jakieś pliki do zarchiwizowania i pobrane filmy, żeby udostępnić dla kodi. Tu 2 dyski i programowy raid (ze względu na pliki, które chcę tam archiwizować).
Ja z dockera nigdy nie korzystałem więc nie będę Ci tu ściemniał, ale kiedyś spotkałem się z opinią że konteneryzacja to chroot na sterydach XD nextcloud ma swój "obraz" dla dockera, z kilka lat wstecz chodził jako serwer webowy z bazą danych.
Grabek napisał(-a):
Dyski... Jest tam slot na jeden dysk. To systemowy tam. Do tego pci express. Myślę nad kontrolerem i do niego kolejny dysk (pod monitoring). A reszta na usb. Wiem, że małe transfery, ale to do użytku domowego.
Głównie stawiam na energooszczędność.
A ile dałeś za tego IGELa? Pytam bo w fajnych pieniądzach można przykładowo kupić Optiplex'a (chociaż ja tam fanem Della nie jestem) z obsługą dysków M2 sata lub nvme (zależy od wersji) i oddzielnym złączem sata. Mam takowego z i3-8100T, pod Windowsem chodzi to znośnie ale pod serwer idealny sprzęt. Jak znajdziesz jakiś taki komputerem z obsługą dwóch dysków satowych / dwóch nvme to mógłbyś na luzie dwa spiąć w programowy RAID i wtedy działało by to z sensem. Ja na co dzień mam mini komputerek od Asusa z i5-11400, 64G RAMu, jednym dyskiem satowym na tymczasowy magazyn danych (foto, wideo, iso itd), jednym nvme na system i swap i drugim nvme roboczym pod /home i wsio hula aż miło. Cichy, oszczędny i bardzo wydajny PC, oczywiście pod domowy serwer byłby aż nadto.
Za tego IGEL dałem jakoś 130 zł. Na razie na nim zacznę, bo chce zobaczyć jak to będzie działać, nauczyć się co i jak. Pewnie później go zmienię, właśnie ze względu na ilość obsługiwanych dysków. Na razie ram do 8G rozszerzyłem i protestuje co i jak.
Powiedzcie mi, co sądzicie o tego rodzaju obudowie https://www.amazon.co.uk/ORICO-Enclosure-Magnetic-T … 20cf810448385
To tylko przykład, chciałbym coś taniej znaleźć. Używał ktoś czegoś podobnego? Myślę o wsadzeniu 3 dysków (1 na kamery i 2 jako raid na dane). Dyski tam pionowo wchodzą. Czy nie ma to wpływu na ich żywotność?
Myślałem też o kontrolerze sata na PCI-e. Z tym, że problem z zasilaniem. Choć na płycie są porty rs232, do nich zworkami można napięcia ustawić (tak mi się wydaje). Nie mogę jednak znaleźć informacji, jaki tam jest prąd maksymalny i czy wystarczy dla dysku.
Myslę nad zastosowaniem karty z dodatkowymi portami sata. Pozostaje kwestia zasilania. Znalazłem taki zasilacz https://www.aquatuning.com/en/cases-hardware/power- … ug?currency=5
Co myślicie o takim pomyśle? Czy przy jego zastosowaniu trzeba połączyć przewód GND z GND komputera?
Ostatnio edytowany przez Grabek (2024-06-05 21:29:25)