Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć. Jakiś czas temu dostałem laptopa, na którym zainstalowane są dwa systemy:
Windows i Ubuntu (via Wubi).
Podczas startu, w pewnym momencie pojawia się menu, w którym można dokonać wyboru - w ciągu 10 sekund,
który system ma zostać załadowany. Domyślnie, wybrany jest Windows.
Czy jest możliwość dokonania zmiany z poziomu Linuksa, aby na liście był jako pierwszy? Chodzi o to, żeby
nie trzeba było pilnować momentu w którym odliczane są te sekundy itd.
Windows ma założone hasło, którego nie pamiętam, więc raczej nie uda mi się zalogować, bo domyślam się,
że tę zmianę można dokonać z poziomu Windowsa. A jak to wygląda z poziomu Linuksa? Mam dostęp do
partycji Windowsowej - na pulpicie znajduje się ikonka, która po kliknięciu jest automatycznie zamontowana. Ale to jest
prawdopodobnie partycja D:\ (mam dostęp do folderu Wubi, Program Files itp).
Jest możliwość zmiany kolejności we wspomnianym wpisie w menu, które pojawia się podczas startu?
Pozdrawiam!
Ostatnio edytowany przez wiarus (2023-10-25 12:15:47)
Zerknij do pliku c:\boot.ini (jeśli to jakiś stary WindowsXP)
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/ … boot-ini-file
w nowszych Windowsach to może być trudnejsze:
https://learn.microsoft.com/en-us/windows-hardware/ … ns-in-windows
Ostatnio edytowany przez arecki (2023-10-25 12:29:32)
wiarus napisał(-a):
Windows ma założone hasło, którego nie pamiętam, więc raczej nie uda mi się zalogować, bo domyślam się,
że tę zmianę można dokonać z poziomu Windowsa.
Może zadziała:
https://www.cichy.net.pl/cichybootdisk.html
Witam.
arecki nie mogę zerknąć do partycji 'C:\', bo Linuks jej nie widzi(?). Mam dostęp do
D:\, bo na tej partycji był umieszczony Wubi.
Pavlo950 projekt, który podlinkowałeś dotyczy dyskietki? No to, nic z tego bo to jest laptop :- (
Chyba nie ma innej możliwości, jak przypomnieć sobie albo zdobyć w inny sposób hasło, i po
zalogowaniu dobrać się do pliku c:\boot.ini jak wspomniał arecki.
Pozdro serdeczne. Dzięki za odpowiedzi!
Ostatnio edytowany przez wiarus (2023-11-01 11:43:37)
wiarus napisał(-a):
Pavlo950 projekt, który podlinkowałeś dotyczy dyskietki? No to, nic z tego bo to jest laptop :- (
Niekoniecznie, korzystałem z tego za czasów win 7 gdzie stacje dyskietek to już była rzadkość. Spróbuj wrzucić za pomocą dd lub innego narzędzia na pendraka, może ruszy ale nie obiecuję.
Cześć Pavlo950. Sorry za to, że odpowiadam dopiero dzisiaj.
Masz rację - nie pomyślałem o pendraku. Spróbuję i w razie problemów, będę pisał w tym temacie i może
uda się znaleźć rozwiązanie.
Pozdro!
Normalnie logujesz się do linuksa aktualizujesz grub i pozamiatane linuks będzie na początku. Dokładne komendy w terminalu podam Ci po południu
Cześć Christo.
Bardzo będę Ci wdzięczny za polecenia o których napisałeś.
Teraz, muszę pilnować startu, żeby zmienić system.
Jest to trochę denerwujące. Jeśli Linuks będzie pierwszym systemem, to
zniknie ten denerwujący problemik.
Dziękuję Ci!
Sorry za pisanie post po poście, ale chciałem, żeby ten temat wskoczył na
pierwsze miejsce - głównie z powodu Christo. Taka prosta przypominajka.
Ale chodzi mi o coś innego. Christo, napisałeś, że "logujesz się do linuksa aktualizujesz grub i pozamiatane".
A czy przypadkiem, przy aktualizacji kernela, Grub nie jest aktualizowany? Czy coś mi się pomyliło?
W każdym razie, sorry za dwa posty z rzędu. (Jeśli jest to sprzeczne z zasadami forum - przepraszam!).
Pozdro!
Strony: 1