Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć.
Czy ktoś z kręgów bardziej zbliżonych do pakieciarzy naszej ulubionej dystrybucji może mi wyjaśnić, dlaczego w repo na rpi nie ma mbroli (a jeśli jest, to gdzie)?
Wiem, że do 2018 roku mogły być problemy z patentami i licencją (w tej chwili jest AGPL), ale np. w pakietach na amd64 mbrola jest...
Co ciekawsze - wszystkie głosy mbroli są... a sama mbrola na rpi działa bezproblemowo :(
RaspiOS to strasznie patologiczna dystrybucja. Nie jest w żaden sposób kompatybilna z repozytorium debiana, więc robią co im się podoba. Zlewając głównie sekcje non-free i contrib, a wrzucając to jako main do swojego repozytorium.
Ogólnie wersja arm64 to czysty debian arm64 z ich poprawkami. Kolejny debian w architekturze armel będzie kompatybilny tylko rpi 0 i 1, więc można się spodziewać że zamiast zmodyfikowanego patologicznego armhf będzie armel i dostępność pakietów wróci do normy.
Ech... to i tak lepiej niż na Ubuntu, bo na RPi jak coś jest to raczej działa. A nie dalej jak wczoraj tłumaczyłem kolesiowi że ma wywalić aptem pyaudio i zainstalować działającą wersję przez pip3 :)
Strony: 1