Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.
Jakis czas temu zainstalowalem Debiana ze srodowiskiem graficznym lxde na wirtualnej maszynie VirtualBox. W systemie hosta mam polskie znaki tj. po wcisniecieu Alt + e wychodzi ę itd, itp. Myslalem, ze to cos z przekazywaniem znakow miedzy hostem a wirtualna maszyna. Dzisiaj wpadlem na pomysl zainstalowania klawiatury ekranowej. Zainstalowalem pakiet onboard. Klawiatura ladnie pojawia sie na ekranie ale po wybraniu na niej opcji Alt + e czy AltGr + e nic sie nie dzieje. Moze przyczyny szukac gdzie indziej? Jak sprawdzic w ogole jaka... hmm tablica znakow jest zainstalowana w systemie? Nie wiem jak to sie fachowo zwie dlatego nie wiem pod jakim haslem googlowac.
https://wiki.debian.org/Locale
https://www.debian.org/doc/manuals/debian-reference … eyboard_input
Ostatnio edytowany przez arecki (2023-10-25 12:17:21)
$ locale LANG=pl_PL.UTF-8 LANGUAGE= LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8" LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8" LC_TIME="pl_PL.UTF-8" LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8" LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8" LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8" LC_PAPER="pl_PL.UTF-8" LC_NAME="pl_PL.UTF-8" LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8" LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8" LC_ALL=
# dpkg-reconfigure keyboard-configuration # dpkg-reconfigure console-setup
Pierwsza komenda:
Zwykła PC 105-klawiszowa (międzynarodowa)
Układ klawiatury:
Polski
Klawisz który ma działać jak AltGr:
Tu zmienilem z "Domyslne ustawienie" na Prawy Alt (AltGr) lub Lewy Alt ale nie przynosi to skutku
Druga komenda:
Kodowanie używane w konsoli:
UTF-8
Obsługiwany zestaw znaków:
Latin2 - Europa centralna i rumuński - tu moze cos zmienic?
Czy po zmianach trzeba sie przelogowac czy dzialaja od razu. Zmiany robilem na roocie. Czy zaafektuja one rowniez zwyklego uzytkownika na jakim pracuje?