Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik

Witam.
Czy możecie polecić jakąś konkretną kartę dźwiękową na usb. Chodzi o to, żeby od razu po podłączeniu działała z Linuksem (konkretnie pod Raspberry pi os będzie to chodzić).
Szukam czegoś taniego z przyzwoitym dźwiękiem. Potrzebne to do Microsoft Teams (malina w standardzie nie ma gniazda mikrofonu).

Podobno człowiek...;)

W kernelu masz sterownik snd-usb-audio, czyli w teorii powinna chodzić każda na USB, w praktyce różnie to bywa.
I nie ma co patrzeć na nazwę karty dźwiękowej, bo w tym samym modelu producenta może pracować kilka różnych chipsetów, z których jeden z linuxem gada a drugi nie.
Jak trafisz w sklepie stacjonarnym, jakąś za 20 zeta, to ją podłącz i zobacz, masz jakieś 50% szans że ruszy.
Jeśli nie, to wymienisz na inną.
PS:
Jeżeli do Teamsa chcesz podłączyć kamerę USB, to kamery też zazwyczaj mają mikrofony wbudowane.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-10-22 23:33:51)

Użytkownik

Też czytałem, że większość na usb będzie działać. Ale liczyłem, że może ktoś taką ma i poda działający model.
Co do kamery. Moja ma mikrofon, ale na osobnym kablu z Jack. A nie chce jej zmieniać. Służy mi już prawie 15 lat. Główną jej zaletą jest kiepski obraz... Po co mają mnie za dobrze widzieć. Zawsze tłumaczę się słabym łączem i nie muszę się zbytnio udzielać (słabo mnie widać i słychać).

człowiek pasjonat :D
Grabek napisał(-a):
Witam.
Czy możecie polecić jakąś konkretną kartę dźwiękową na usb. Chodzi o to, żeby od razu po podłączeniu działała z Linuksem (konkretnie pod Raspberry pi os będzie to chodzić).
Szukam czegoś taniego z przyzwoitym dźwiękiem. Potrzebne to do Microsoft Teams (malina w standardzie nie ma gniazda mikrofonu).
Jaka wersja maliny?

Podobno człowiek...;)

Oprócz kabla jack taka kamera może mieć wbudowaną kartę dźwiękową dostępną przez USB.
np Trust tak robi, jest na śledziu kabelek jack ale po USB widać dodatkową kartę dźwiękową w systemie.
Teams też widział kamerkę na wejściu audio jako kartę dźwiękową.
Więc lepiej zobacz dokładniej, co potrafi ta kamera, bo może Cię jeszcze zaskoczyć.

Użytkownik

To kamera intex IT-305WC. Korzystałem już z niej i nie ma takich bajerów (zarówno pod Linuksem jak i Windowsem). Ale będę mieć jutro kartę od znajomego (nie znam jeszcze modelu) i dam znać jak działa.

Podobno człowiek...;)

Jak podłączysz jakąkolwiek kamerę USB do Debiana, to przed podłączeniem i po podłączeniu sprawdź wynik:
aplay -l
oraz:
arecord -l
I nie przejmuj się, że w Windows też tak czy siak, bo stery dostarczane do systemu Windows przez różnych producentów z Chin mają często dosyć przerażającą jakość.
Obsługa kart dźwiękowych w Windows też miewa dziwaczne błędy, widziałem kiedyś sevena, który mając dwie karty dźwiękowe nie miał dźwięku w ogóle, dopóki jednej się nie wyłączyło.
Jeśli myślisz, że w Windows nie ma błędów i problemów, to życzę Ci wszystkiego najlepszego.
xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-10-23 20:24:05)

Użytkownik

Jacekalex napisał(-a):
Jeśli myślisz, że w Windows nie ma błędów i problemów, to życzę Ci wszystkiego najlepszego.
xD
Ja tego nie powiedziałem. Chodziło mi o to, że statystycznie więcej urządzeń, bezpośrednio po podłączeniu ruszy na Windowsie.
A właśnie z powodu błędów i problemów Windowsa, przesiadłem się na Debiana. Jak włączam komputer to ma chodzić... Do tego nie lubię płacić za coś co jest niedopracowane A wydawca ma to gdzieś - patrz Microsoft.
Ale sprawdzę, to co napisałeś. Postara. Pozdrawiam się jeszcze dziś.

Użytkownik

Sprawdziłem to. Zarówno przed, jak i po podłączeniu wynik identyczny.

Podobno człowiek...;)

Właśnie za czapkę śliwek wytargałem z alledrogo kamerkę:
I oto rezultat:
arecord -l **** List of CAPTURE Hardware Devices **** .... card 2: Webcam [Trust Webcam], device 0: USB Audio [USB Audio] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
Przy czym grat, który przyszedł, w ogóle nie ma wtyczki jack (model kupiony 3 lata temu do pandemicznych lekcji zdalnych miał kabelek jack mono).
arecord -f S16_LE -D hw:2,0 |aplay - Recording WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 8000 Hz, Mono Playing WAVE 'stdin' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 8000 Hz, Mono
daje słyszalny efekt, że mikrofon działa.
Opóźnienia ma spore (cheese), chociaż w teamsie działała spoko na plandemicznych lekcjach podstawówki.
Tu conieco o kamerce z brzucha sytemu:
v4l2-ctl --device=/dev/video0 --list-inputs
ioctl: VIDIOC_ENUMINPUT
Input : 0
Name : Input 1
Type : 0x00000002 (Camera)
Audioset : 0x00000000
Tuner : 0x00000000
Standard : 0x0000000000000000 ()
Status : 0x00000000 (ok)
Capabilities: 0x00000000 (not defined)Video najlepiej pokazuje tak (minimalne opóźnienia):
mpv av://v4l2:/dev/video0 --profile=low-latency --untimed (+) Video --vid=1 (rawvideo 1280x1024 5.000fps) VO: [gpu] 1280x1024 yuv422p
EDIT:
Mikrofon w tej kamerze nie ma specjalnego steru w Linuxie,
starcza mu zwykły moduł snd-usb-audio.
Tak pewnie będzie we wszystkich karach muzycznych USB poniżej 10 zeta (alledrogo), albo 20 zeta (sklepy stacjonarne).
Parametry mikrofonu w brzuchu systemu:
cat /proc/asound/card2/pcm0c/sub0/info card: 2 device: 0 subdevice: 0 stream: CAPTURE id: USB Audio name: USB Audio subname: subdevice #0 class: 0 subclass: 0 subdevices_count: 1 subdevices_avail: 1
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2023-10-26 00:44:17)