Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chciałbym dodać własny skrót do programu w siatce aplikacji GNOMA. Chciałbym utworzyć skrót do programu znajdującego się w "/usr/bin/curl" wykonującego polecenie "curl wttr.in/?lang=pl" i uruchamianego w "gnome-terminal"
Utworzyłem plik:
cd .local/share/applications/ touch wttrin.desktop gedit wttrin.dekstop
o poniższej zawartości:
[Desktop Entry] Type=Application Version=1.0 Name=Wttr GenericName=CLI Weahter GenericName[pl]=CLI Pogoda Icon=/usr/share/icons/Yaru/256x256/maps-app.png Exec=/usr/bin/curl wttr.in/?lang=pl Terminal=true Categories=Education;Utility;ConsoleOnly; # Keywords=
i dałem mu uprawnienie do uruchamiania się:
chmod +x wttrin.desktop
Nie pojawia się w siatce aplikacji ani na pulpicie nawet po restarcie sesji.
---
Pojawia się w siatce aplikacji gdy umieszczę skrót w "/usr/share/applications", ale i tak się nie uruchamia bo coś jest źle wpisane w zawartości pliku. Wolałbym by jednak pozostał w katalogu zwykłego użytkownika jeśli możliwe.
Ostatnio edytowany przez adeka92 (2022-07-20 14:26:33)
zmień:
Exec=/usr/bin/curl wttr.in/?lang=pl
na
Exec=x-terminal-emulator --noclose -e "/usr/bin/curl wttr.in/?lang=pl"
Teraz widzę, pojawia się w siatce gnoma nawet gdy skrót jest w katalogu domowym zwykłego użytkownika. Zmieniłem tak jak napisałeś i też nie działa. Jak nie da rady to mniejsza o to, utworzyłem sobie dwu znakowy alias do tego polecenia.
Spróbuj z innym emulatorem terminala, na przykład dla xterm (zmaksymalizowany).
xterm -maximize -hold -e "/usr/bin/curl wttr.in/?lang=pl"
A jeżeli chcesz korzystać z domyślnego, u Ciebie gnome-terminal, to musisz ustawić tak, by po wykonaniu polecenia nie zamykał okna, lub uruchomić w taki sposób.
x-terminal-emulator -e 'bash -c "/usr/bin/curl wttr.in/?lang=pl"; bash'
Strony: 1