Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Posiadam statyczną wersje programu wengophone rozpakowaną w domowym katalogu który zresztą jest również podmontochany przez chrotowany system.
Aby uruchomic ten program musze wykonać takie manewry:
$ dchroot -c stable $ export DISPLAY=:0 $ cd wengophone-ng-binary-latest $ ./wengophone.sh
i program sie uruchamia.
Taki manewr już nie chce zadziałać nie wiem czemu
$ dchroot -c stable $ export DISPLAY=:0 $ wengophone-ng-binary-latest/wengophone.sh
i wywala
wengophone-ng-binary-latest/wengophone.sh: line 3: ./qtwengophone: No such file or directory
Oto zawartość uruchamianego pliku
#!/bin/sh LD_LIBRARY_PATH=. ./qtwengophone
1) Dlaczego nie moge go uruchomić drugim sposobem ?
2) Co zrobić aby uruchomić go za pomocą jednego polecenia lub jak napisac jakiś skrypt uruchamijący go.
$ dchroot-c stable -d sciezka_do_pliku
wywala
E: Could not exec "wengophone-ng-binary-latest/wengophone.sh": Błędny format pliku wykonywalnego E: Session failure: Child exited abnormally with status '1'
Inne programy za pomoca tej komedy sie uruchamiaja.
nie chce się odpalić bo odwołuje się do plików znajdujących się w ./
tzn. najpierw musisz ustawić PWD na katalog, w którym znajduje się skrypt który odpalasz. możesz to zrobić za pomocą cd albo ustawiając zmienną $PWD, np:
[korbol@pikuś]$ PWD="/home/kobrol/gdzieśtam"
Rychu dalej lipton chyb aze coś spaprałem:
jaamd64@host1:~$ dchroot -c stable I: [stable chroot] Running login shell: "/bin/bash" jaamd64@host1:~$ export DISPLAY=:0 jaamd64@host1:~$ PWD="/home/jaamd64/wengophone-ng-binary-latest" jaamd64@host1:~/wengophone-ng-binary-latest$ wengophone-ng-binary-latest/wengophone.sh wengophone-ng-binary-latest/wengophone.sh: line 3: ./qtwengophone: No such file or directory
Zmieniłem temat wątku.
Plijs pomóżcie napisać skrypt z apomoca ktorego uruchomił bym ten progs.
Ja mam praktycznie zerowne pojęcie w tym temacie i chcialem to zrobić tak:
#! /bin/sh dchroot -c stable export DISPLAY=:0 cd wengophone-ng-binary-latest ./wengophone
lecz po uruchomieniu tego kryptu zostaje tylko achrotowany bez przejścia do odpowiedniego katalogu oraz bez uruchomienia programu :(