Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
nie wiem jak to się stało ale przestał być widoczny jeden dysk.
raid5 działał dalej
Po resecie RAID5 mi nie wstaje mimo że dyski są widoczne
wynik mdadm --detail
Version : 1.2
Raid Level : raid0
Total Devices : 3
Persistence : Superblock is persistent
State : inactive
Working Devices : 3
Name : serverek:RAID5
UUID : e387b8e9:c5545e9f:9a2ee00b:7d467312
Events : 184985
Number Major Minor RaidDevice
- 8 32 - /dev/sdc
- 8 0 - /dev/sda
- 8 48 - /dev/sdd
jak teraz to poskładać do kupy?
wynik mdadm --assemble --scan -fv
mdadm: looking for devices for /dev/md/RAID5
mdadm: /dev/sdb5 is not one of /dev/sda,/dev/sdc,/dev/sdd
mdadm: /dev/sdb2 is not one of /dev/sda,/dev/sdc,/dev/sdd
mdadm: /dev/sdb1 is not one of /dev/sda,/dev/sdc,/dev/sdd
mdadm: /dev/sdb is not one of /dev/sda,/dev/sdc,/dev/sdd
mdadm: /dev/sdc is busy - skipping
mdadm: /dev/sdd is busy - skipping
mdadm: /dev/sda is busy - skipping
proszę o pomoc
Najlepiej zacznij od stwierdzenia, jak to się stalo, że przestał być widoczny dysk, tylko wtedy będziesz wiedzieć jak się przed tym ustrzeć w przyszłości.
Co do samego raid, piszesz że jest raid5, a wynik masz
Raid Level : raid0
Czy możesz pokazać polecenie, którym utworzyłeś macierz? Czy /dev/sdb był w tym poleceniu? Czy /dev/sdb był jako spare?
Zobacz, co pokaże mdadm --detail z dodaną nazwą macierzy, czyli np. mdadm --detail /dev/md0 jeśli /dev/md0 to Twoja macierz
Pokaż też wynik
cat /proc/mdstat
Zanim wykonasz coś z poniższych upewnij się, że rozumiesz polecenia i ich konsekwencje. Nie uruchamiaj "na ślepo".
Masz "State: inactive", możesz spróbować uruchomić poprzez mdadm --run /dev/Twoja macierz
Możesz dodać /dev/sdb jeśli wcześniej był w macierzy: mdadm --manage /dev/md0 --re-add /dev/sdb1
Naprawiłem
znalazłem jakiś poradnik do napraw RAID5 w debianie, padło ponieważ odłączył się jeden dysk w trakcie pracy. Głównie to miałem złe nazewnictwo dysków, miałem sdb,sdc,sdd a zrobiło się sdb,sdc,sda, nie wiem dlaczego ale naprawiłem i temat do zamknięcia, jeśli ktoś chce wiedzieć gdzie znalazłem to mogę poszukać.
W wolnej chwili będę każdy dysk z osobna na innym sprzęcie i zobaczę co się je.