Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Mam skrypt w bashu który zapuściłemw screenie. Jego wykonanie może potrwać nawet kilka dni. Chciałbym, żeby jak narafi na wynik wyświetlił mi komunikat w środowisku graficznym. Kiedyś w Mincie jak wpisałem w konsoli wall albo write to pokazał się taki dymek z komunikatem koło zegara. Czy w Debianie z LXde też jest to możliwe?
zenity
Ok, działa dobrze ale tylko, jak odpalę skrypt w terminalu ze środowiska graficznego, do którego jestem zalogowany. A co jeśli chcę korzystać z zenity skrypcie, który odpalany jest z crona? Domyślam się, że pewnie trzeba podać mu coś w stylu $DISPALY ale nigdzie w manualu tego nie widzę
Ja kiedyś zrobiłem sobie skrypta do wysyłania powiadomień z udeva przez libnotify, może się przyda:
#!/bin/bash MESSAGE="$*" for NUMBER in $(ls /tmp/.X11-unix | awk -F"X" '{print $2}'); do env DISPLAY=":$NUMBER" notify-send -t 50000 ":${MESSAGE}:"; done;
Z Xorgiem działa grzecznie, na Waylandzie jeszcze nie miał okazji pokazać swoich możliwości.
Wysyła jeden komunikat na wszystkie uruchomione sesje X.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2021-04-29 11:23:50)
Wiem, że nie o to pytał autor, ale ostatnio korzystam z tego: https://github.com/fabianonline/telegram.sh
I dostaje ładne powiadomienia na telefon z Telegrama.
Jacekalex - na LXDE nie chce dzialac, rozwiazanie, z wysylaniem wiadomosci na telefon tez mnie nie satysfakcjonuje, wiec szukam dalej.