Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
skonfigurowałem sobie bonding i bridge.
Konfiguracja poniżej
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). source /etc/network/interfaces.d/* # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback # The intedgred network interface #allow-hotplug eno1 #iface eno1 inet manual # The first netowrk interface auto enp4s0f0 iface enp4s0f0 inet manual bond-master bond0 # The second network interface auto enp4s0f1 iface enp4s0f1 inet manual bond-master bond0 # The third network interface auto enp5s0f0 iface enp5s0f0 inet manual bond-master bond0 # The fourth netowrk interface auto enp5s0f1 iface enp5s0f1 inet manual bond-master bond0 # The first network bond auto bond0 iface bond0 inet manual bond-mode 5 bond-miimon 100 bond-lacp-rate 0 # The first network bridge auto br0 iface br0 inet dhcp bridge_ports bond0 bridge_stp off bridge_fd 0 bridge_waitport 0 pre-up sleep 2
Teraz uruchamiam wirtualną maszynę, ale nie otrzymuje ona IP z serwera DHCP na routerze. Po ustawieniu recznie IP mam pełny dostęp do interntu.
Gdzie szukać problemu?
Chcę żeby bonding działał w mode 5 dla mojej czteroportowej karty sieciowej.
Zintegrowana karta sieciowa jest wyłączona.
Macie jakieś pomysły?
Gdy usunę z konfiguracji bonding i ustawię bridge tylko dla eno1 maszyna wirtualna otrzymuje adres IP z DHCP na routerze.
Ostatnio edytowany przez Macieks (2021-03-20 13:00:50)
W przypadku konfiguracji LACP jego tryb nie ma znaczenia jeśli chodzi o bridge
zmień
bridge_stp on
jeśli nie pomoże to na serwerze dhcp przydziel adres z zakresu bez uwzględnienia adresu fizycznego
Po włączeniu STP dla bridge nadal nie otrzymuje IP z serwera DHCP.
Po przypisaniu MAC adresu wirtualnej maszyny do konkretnego IP WM nie otrzymuje tego IP.
Po ręcznym ustawieniu IP na WM mam dostęp do sieci i internetu.
Strony: 1