Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jestem użytkownikiem Debiana 10-.6 od wczoraj. Zainstalowałem też Libreoffice i próba uruchomienia z konsoli daje taki wynik:
xx@debian10:~$ libreoffice Inconsistency detected by ld.so: ../sysdeps/x86_64/dl-machine.h: 538: elf_machine_rela_relative: Assertion `ELFW(R_TYPE) (reloc->r_info) == R_X86_64_RELATIVE' failed!
a z graficznego interfejsu nie uruchamia się też. Co mogę teraz z tym zrobić
jbs
instalacja przesszła gładko? czy wystąpiły jakies błędy?
Dałeś po instalacji
# apt-get uinstall -f
?
Instalacja była podczas stawiania systemu, a błędów nie zauważyłem. Tego kodu nie uruchamiałem, czy mam zrobić teraz?
Zaktualizuj pakiety:
apt update apt upgrade
Spróbuj z nowszą wersją pakietu libreoffice.
$ sudo apt purge libreoffice* $ sudo apt autoremove
Dodaj repozytorium backports. Tworzymy nową listę...
$ echo "deb http://ftp.debian.org/debian buster-backports main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/backports.list $ sudo apt update $ sudo apt -t buster-backports libreoffice
Gdyby nowsza wersja też nie działała, to usuń pakiet libreoffice (patrz wyżej), a następnie listę backports.
$ sudo rm -v /etc/apt/sources.list.d/backports.list $ sudo apt clean $ sudo apt update
Ostatnio edytowany przez samu (2020-11-17 12:24:48)
I po balu panno Lalu, jak ktoś kiedyś powiedział. Nowa instalacja od zera oraz KEDU i mam to z głowy. Chociaż są 3 konsole (terminal, Xterm i UXterm) ale przynajmniej w tej pierwszej mogę ustawić czarne tło i większą czcionkę żeby mi moje stare oczy nie wychodziły na szypułkach.
Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za wsparcie.
jbs