Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Próbuje uzyskać dostęp do katalogu w kontenerze.
docker run -v /mnt/extra-addons:/mnt/extra-addons -p 10013:8069 --name odoo13 --link db:db -t odoo13
odoo13 - nazwa kontenera
otrzymuję taki bład:
Unable to find image 'odoo13:latest' locally docker: Error response from daemon: pull access denied for odoo13, repository does not exist or may require 'docker login': denied: requested access to the resource is denied.
Nie mam pomysłu jak to zrobić.
Pozdrawiam.
To nie problem z katalogiem tylko kontenerem. Przeczytaj komunikat jeszcze raz i powoli
Co to za obraz odoo13:latest?
Nie chodzi ci o https://hub.docker.com/_/odoo ?
Ostatnio edytowany przez urbinek (2020-08-21 13:31:56)
Tak, to jest ten obraz.
Jest otagowany odoo13:latest oraz odoo:latest
Kontener nazywa się odoo13.
Jednak gdy próbuje:
docker run -v /mnt/extra-addons:/mnt/extra-addons -p 10013:8069 --name odoo --link db:db -t odoo
otrzymuję:
docker: Error response from daemon: could not get container for db: No such container: db.
Mój compose plik:
version: '2' services: db: image: postgres:11.7 ports: - "5432" environment: - POSTGRES_PASSWORD=odoo - POSTGRES_USER=odoo - POSTGRES_DB=imers_odoo restart: always # run as a service volumes: - ./postgresql:/var/lib/postgresql/data odoo13: image: odoo:latest depends_on: - db ports: - "10013:8069" tty: true command: -- --dev=reload # command: odoo scaffold /mnt/extra-addons/test_module volumes: - ./addons:/mnt/extra-addons - ./etc:/etc/odoo restart: always # run as a service
Oczywiście, ze obraz się tak nie nazywa, nawet w twoim dockercompose nazwa/tag obrazu (nie kontenera) to odoo.
Jeśli masz jakiś obraz otagoway jako odoo13 to go pokaż
docker image ls --all
bo docker to nie znajduje ani w docker hubie ani w lokalnym repo
Co do komunikatu przy poprawnie zdefiniowanej nazwie, znowu - przeczytaj komunikat ;)
Czy w systemie jest obecnie działający kontener o nazwie db?
docker container ls --all
Podejrzewam, ze nie, bo próbujesz odpalić service stack zrobiony z 2 service a komenda run odpala tylko jeden kontener.
Może inaczej, napisz co próbujesz osiągnąć
Generalnie miałem odoo zainstalowane standardowo. Po przeniesieniu instalacji do docker, baza danych wywala błędy. Po przebrnięciu przez log, stanęło, iż brakuje niestandardowych dwóch modułów. Aby je zainstalować, trzeba mieć dostęp do katalogu /mnt/extra-addons. I to próbuje wykonać na początek.
Samej zasady docker za bardzo nie mogę zrozumieć, ciągle myślami jestem przy VM.
docker image ls --all REPOSITORY TAG IMAGE ID CREATED SIZE odoo latest 3576ec790ae7 2 weeks ago 1.2GB portainer/portainer latest 62771b0b9b09 4 weeks ago 79.1MB dpage/pgadmin4 latest c520f7001785 4 weeks ago 255MB postgres 11.7 028e3a6bd9eb 4 months ago 283MB
docker container ls --all CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES f1a2165ee61d odoo:latest "/entrypoint.sh -- -…" 4 hours ago Up 4 hours 8071-8072/tcp, 0.0.0.0:10013->8069/tcp odoo13 d5e5d774d003 postgres:11.7 "docker-entrypoint.s…" 4 hours ago Up 4 hours 0.0.0.0:32769->5432/tcp odoo_db_1 1431b55529f8 dpage/pgadmin4 "/entrypoint.sh" 2 days ago Restarting (1) 20 seconds ago pgadmin4 abc7e610a211 portainer/portainer "/portainer" 2 days ago Up 6 hours 0.0.0.0:8000->8000/tcp, 0.0.0.0:9000->9000/tcp portainer
Ps. Dzięki za zainteresowanie.
Ostatnio edytowany przez mimoto (2020-08-21 18:56:14)
Kontener to działający obraz. Pamiętaj, ze obraz jest read only, kontener read-write
Tak jak mówiłem, nie masz obrazu o nazwie odoo13 tylko kontener, więc dlatego ci nie działało to na początku.
Idąc dalej, próbujesz się podlinkować do kontenera db, który również nie istnieje. Zamiast tego masz odoo_db_1 , więc teoretycznie to polecenie by wygadało tak:
docker run -v /mnt/extra-addons:/mnt/extra-addons -p 10013:8069 --name odoo --link odoo_db_1:odoo_db_1-t odoo
ALE --link jest już przestarzałe i nie tego chcesz.
Do którego kontenera ma być podłączony ten katalog? Bo według twojego docker compose w kontenerze odoo13 jest już ponotowany ten katalog
volumes: - ./addons:/mnt/extra-addons - ./etc:/etc/odoo
Zapis jest taki:
volumes: - ./sciezka/po/stronie/hosta:/sciezka/po/stronie/kontenera
Używasz tam ścieżek lokalnych zamiast globalnych, więc musisz stack zdeployować z katalogu gdzie one są (albo podaj globalnie)
Tak czy inaczej, według twojego docker compose jest to podmontowane, wiec zaloguj się do kontenera odoo13 i zrób co masz zrobić
docker container exec -it odoo13 bash
Ostatnio edytowany przez urbinek (2020-08-21 20:19:33)
Czyli:
- ./addons:/mnt/extra-addons
./addons to jest katalog w głownym drzewie systemu, jeżeli go nie ma to mam go stworzyć? I w ten sposób jest połaczenie z /mnt/extra-addons w kontenerze?
Ma być podłączony do kontenera odoo13.
Używasz tam ścieżek lokalnych zamiast globalnych, więc musisz stack zdeployować z katalogu gdzie one są (albo podaj globalnie) Tak czy inaczej, według twojego docker compose jest to podmontowane, wiec zaloguj się do kontenera odoo13 i zrób co masz zrobić
Nie mogę tego zrozumieć. Może inaczej. Jak wgrać plik a.zip do katalogu w kontenerze odoo 13 /mnt/extra-addons . A następnie go rozpakować.
mimoto napisał(-a):
./addons to jest katalog w głownym drzewie systemu, jeżeli go nie ma to mam go stworzyć? I w ten sposób jest połaczenie z /mnt/extra-addons w kontenerze?
./ oznacza w bieżącym katalogu a nie w /. Jaka jest pełna ścieżka tego katalogu?
Co do katalogów - https://docs.docker.com/storage/bind-mounts/
W skrócie to co wrzucisz do addons na gospodarzu znajdzie się w /mnt/extra-addons kontenera
Katalogu addons w systemie nie mam. Stworzyłem go i ma ścieżkę /mnt/extra-addons. Tak jak w kontenerze.
ed. Stworzyłem także w katalogu głównym addons , wrzuciłem moduł, ale odoo go nie widzi.
W skrócie to co wrzucisz do addons na gospodarzu znajdzie się w /mnt/extra-addons kontenera
Można to nazwać coś w rodzaju kopią mirror?
Kontener odoo13 ma jeszcze takie ustawienia. Nie wykonane przez mnie.
https://zapodaj.net/af18524a540e5.png.html
Ostatnio edytowany przez mimoto (2020-08-21 21:53:26)
https://szkoladockera.pl/przechowywanie-danych-w-do … tym-wiedziec/
zacznij od tego, jak nie zrozumiesz jutro zobaczymy
a i jak modyfikujeez serwis msusz ubić kontenery
Dziękuję za pomoc.
Douczyłem się. Zrozumiałem.
Wrócę do tematu gdy przywrócę kopię zapasową ze zwykłej instalacji.
Pozdrawiam.
Strony: 1