Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od kąd mam Debiana (może miesiąc) męcze sie z filmami. Sprawa wygląda tak...
Filmy w ogole to mi odrwarza ale w zaden sposob dobrze - tną się zazwyczaj. Problem ten mam tak samo z Kaffeine jak i Mplayerem (generalnie wole ten pierwszy odtwarzacz, zawsze go uzywalam). Zaznaczam ze mam w32codecs tam gdzie potrzeba, Mplayera instalowałam bardzo uważnie z fontami, kodekami i skórkami (nota bene graficznego Mplayera nie moge nadal uruchomic, ale to mala strata bo wole Kaffeine jako juz rzeklam) tak, że już kompletnie nei wiem co robić :(
Ach.. filmy ładnie mi działają jedynie na odtwarzaczu Noatun i jako tako na Totem, wiec już tym bardziej nie rzumiem o co chodzi :)
no to fajno ...
A jaka masz karte graficzna? Moim zdaniem uzywasz jakiegos zlego sterownika wideo przy ogladaniu filmow. Byc moze mplayer nie uzywa opengl i przez to ten problem.
A tak na poważnie:
Skoro w Noatun`ie filmy chodzą płynnie, to najprawdopodobniej mplayer nie został jednak tak "uważnie" skompilowany ...
W zależności od karty graficznej sterownik trzeba wkompilować (np. karty serii Matrox) z odpowiednią opcją (jeśli dobrze pamiętam --enable-mga). Jeśli NVidia to najoptymalniej jest ustawić w opcjach wyście Xv (OpenGL rzadko działa poprawnie).
A GUI (graficzne menu) uzyskuje się przez dodanie opcji --enable-gui.
Reasumując:
./configure --enable-mga --enable-gui --language=pl make make install
Jeśli podasz dokładną specyfikację sprzętu, ew. wersje sterowników i sprecyzowanie czy używasz X.Org/XFree86 to będzie można Ci lepiej pomóc.
1. Mam karte Radeon 7000, musze jednak zaznaczyc iż na poprzednim distro (mandriva) nie miałam problemu z żadnym z wczesniej wymienionych programów. Niestety tamten system duzo za mnie robił i teraz to sie odbija na mnie :)
2. Mplayer naturalnie był instalowany z --enable-gui zgodnie z jakims opisem instalacji, ale nie pamietam na której stronie. Fakt moglam cos pominac.. :-) I generalnie Mplayer sie uruchamia spod konsoli ale filmy tak samo sie tną jak na Kaffeine. No i tylko graficzny tryb nie chce sie uruchomic.
3.Ale co z Kaffeine, szczerze mówiac wole ten programik.. przyzwyczajenie?
Może zainstaluj mplayera z pakietów.
Czadman dobrze to w FAQ-u opisał.
Więc musisz zainstalować sterowniki od Ati.
mplayera z GUI odpala się poleceniem
gmplayer
Kaffeine nie znam - mój komputer musiałby się sklonować, żeby KDE pociągnać ...
No dobra... to do dzieła :) zrobie jak radzicie i zobaczymy co bedze.
Acha.... oczywiscie instalacja z pakietów byla wypróbowana już, bez rezultatu. To wlasnie ostatnia instalacja jaka mialam.
kurde, nie działa :(
MPlayer ma bardzo dopracowany skrypt configure. Przeczytaj dokładnie co on wyrzucił. Tam powinno pisać czego brak w systemie. Zwróć szczególnie uwagę na pakiety dev. Jeżeli ten system to Sarge musi być zainstalowany i poprawnie działać sterownik Ati fglrx. W Etch nie jest on już potrzebny bo xorg 7 i jądro 2.6.15 dobrze obsługuje karty Radeon (i bardzo dobrze, bo ten sterownik od Ati miewał często problemy). W każdym razie musi tam na końcu wypisać, że jest włączony sterownik xv.
Ja na początku robiłem jak kamikaze opisał http://www.dug.net.pl/texty/mplayer.php
ale potem zacząłem czytać readme i ./configure wywalało to co brakuje. Oczywiście instalujesz tylko pakiet-dev.deb
Aby go znaleźć piszesz:
apt-cache search pakiet_brakujący_z_configure, instalujesz i przelatujesz configure jeszcze raz. Zazwyczaj 5 x wystarcza :)
Na jakim sterze masz grafike w Iksach?
Jeśli używasz KDE to problemem moze byc tez obsługa dźwięku (domyślnie przy nieznanej karcie działa staroć OSS i masakruje strasznie)
Prawidłowo skompilowany Mplayer naprawde jest "cud miód".
Mnie zuzywa max 14% (średnio niecałe 10%) czasu procka a mam tylko 1,6 GHz i starą Nwizje.
Skąd mogę tego Mplayera cudownego zassać? W standardowych repo Etcha nie ma :/
Acha, xVidy i DivXy sam odtwarza, czy trzeba jakieś kodeki jak pod tfutfu poinstalować?
-------------
Znalazłem. To jest w deb http://www.debian-multimedia.org etch main ?
Klucz już zassałem i mplayer się ssie. Oby dał radę! Dobrze, że mam już 3D w gierkach. Polećcie może jakieś fajne giery, co? Te podstawowe jak Slune już mam ;P
Aby go znaleźć piszesz:
apt-cache search pakiet_brakujący_z_configure, instalujesz i przelatujesz configure jeszcze raz. Zazwyczaj 5 x wystarcza :)
Może zamiast robić ./configure n razy wystarczy zajrzeć do dokumentacji i zainstalować to co niezbędne oraz to co się może przydać dodatkowo. :)
Ok. Filmy grają, tylko jak je na fullscreen odpalić, żeby film też był na full? Bo jak daję full (zarówno mplayer jak i gmplayer) to mam mały obraz (jak oryginał) na czarnym tle i tyle.
Wesnotha już zasysam - coś mi się z warlords kojarzy, a to lubiałem. Na nethacka nie mam czasu - pamiętam jak zangband i TOME mnie wciągnęły, za dużo czasu nad tym zmarnowałem, hehe.
Pewnie masz -vo ustawione na x11 ustaw na xv powinno być już ok. Zresztą popróbuj sobie z innymi. Odpal mplayer -vo help to wypisze wszystkie sterowniki do MPlayera potem np. mplayer -vo caca film.avi i wybierz najlepszy
albo w pliku konfiguracyjnym mplayera dopisz:
zoom = yes
albo w pliku konfiguracyjnym mplayera dopisz:
zoom = yesPrzetestowałem przy vo=x11 nie działa, reczej zmienić na xv i dopiero zoom=yes
Xvideo nie potrzebuje zooma programowego, gdyż w xvideo zoom jest wykonywany sprzętowo. Xvideo z założenia daje bezpośredni dostęp do karty graficznej, jeśli karta xvideo obsługuje.
Czadman, czy to zmienia fakt, że mi nie działa zoom na x11?
Nie, ale ja nie o tym mówiłem.
A wypluwa coś mplayer jak uruchamiasz film przez x11 i z zoom=yes? Ja mam coś takiego:
VO: [x11] 544x288 => 544x288 Planar YV12 [zoom]
, a jak wyłączę zooma (#zoom=yes)to coś takiego:
VO: [x11] 544x288 => 544x288 Planar YV12
.
Oczywiście masz rację. Nawet tego nie negowałem. Ino taka dygresja. Teraz to ja mam inny problem. Po ostatnim upgrade mogę tylko zalogować się na safemode. Nie wiem, co jest, ale x-y startują, KDM się pojawia, ale zalogować się mogę tylko na safe modę.