Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
Ostatnio byłem zmuszony przenieść cały system na inny dysk. System, na którym stoi VirtualBox to debian 8. Wykonałem kopie dysku systemowego programem fsarchiver, zrobiłem również kopie MBR`a wykorzystując dd. Następnie przywróciłem MBR`a i systemową partycje na nowym dysku. Podmontowałem do chroot w LiveCD i wykonałem instalacje gruba oraz upgrade. Nowy dysk był większy, więc w gparted zwiększyłem partycje systemową.
Skopiowałem także pliki z wirtualnymi maszynami, wykorzystując MC.
System bez problemu wstał, działał bez problemu, ale gdy uruchomiłem wirtualną maszynę to nie pobierało adresów IP z mojego routera. Karta sieciowa w wirtualnej maszynie jest z bridge`owana z kartą bezprzewodową w laptopie.
Wykonałem reinstalacje Virtualboxa, usuwając wszystko z i pliku deb instalując na nowo, restarty po między także były - nic nie pomogło. Próbowałem także postawić jakąś nową maszynę wirtualną i ten sam problem nie pobiera adresów IP. Jak przypiszę statycznie adres IP także nie ma komunikacji z routerem.
Może ktoś wiedziałby w czym tkwi problem? Może coś namieszałem w grubie, albo w kernelu? Już sam nie wiem :/
Ostatnio edytowany przez noyo (2020-06-30 19:21:16)
Strony: 1