Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem z komendą upadate-initraamfs -u ;
Wywala ;
bash: upadate-initraamfs: nie znaleziono polecenia
Jak to jest w Debianie ?
Heh. Logowałem się na roota. To pierwsze co zrobiłem...
Pokazuje to co w pierwszym poście.
nu@nu-pc:~$ su
Hasło:
root@nu-pc:/home/nu# update-initramfs
bash: update-initramfs: nie znaleziono polecenia
root@nu-pc:/home/nu# apt install -y initramfs-tools Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe initramfs-tools is already the newest version (0.133+deb10u1). Następujące pakiety zostały zainstalowane automatycznie i nie są już więcej wymagane: apper apper-data cups-pk-helper espeak-ng-data gir1.2-atspi-2.0 gir1.2-gst-plugins-base-1.0 gir1.2-gstreamer-1.0 gir1.2-notify-0.7 gir1.2-polkit-1.0 gir1.2-wnck-3.0 grub-efi-amd64-bin grub-efi-amd64-signed kaccessible kdeaccessibility kmag kmousetool kmouth libatk-adaptor libdotconf0 libespeak-ng1 libpcaudio0 libqaccessibilityclient-qt5-0 libsonic0 libspeechd2 libu2f-udev libwnck-3-0 libwnck-3-common libxres1 mlterm mlterm-common mlterm-tools mokutil ncurses-term orca polkit-kde-1 psf-unifont python3-brlapi python3-cups python3-cupshelpers python3-gst-1.0 python3-louis python3-pyatspi python3-smbc python3-speechd python3-xdg shim-helpers-amd64-signed shim-signed-common shim-unsigned sound-icons speech-dispatcher speech-dispatcher-audio-plugins speech-dispatcher-espeak-ng system-config-printer system-config-printer-common system-config-printer-udev task-desktop ttf-unifont unifont x11-apps x11-session-utils xbitmaps xbrlapi xfonts-unifont xinit xorg xterm Aby je usunąć należy użyć "apt autoremove". 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. root@nu-pc:/home/nu#
Ostatnio edytowany przez neo386 (2020-05-28 22:20:48)
Zaloguj się poprawnie na roota
su -
Aaaaaato trzeba było z myślnikiem
su -
A ja myślałem, że to samo co ----- >> su
Dziękuję Ci :-)
nikt@debian:~$ su -l root
Hasło:
root@debian:~# su -l nikt
nikt@debian:~$
man su