Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Apollo Lake. Brak dźwięku. Dummy output. Z tego, co widzę, system w ogóle nie wykrywa karty dźwiękowej. Dlaczego? Jak uruchomić dźwięk na platformie Apollo Lake? I czy jest to w ogóle możliwe? Próbowałem różnych sztuczek znalezionych w Internecie, ale bez powodzenia. System operacyjny: Debian 10.
1. Nie ten dział, od dźwięku są Multimedia.
2. Zastosuj się do:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164151#p164151
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-05-25 15:06:00)
Jacekalex napisał(-a):
1. Nie ten dział, od dźwięku są Multimedia.
2. Zastosuj się do:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164151#p164151
Pozdro
Odnośnie punktu nr 1. Zamieściłem w dziale Hardware, bo hardware to "Sprawy dotyczące sprzętu (karty, dyski, wtyczki i inne badziewia)", jak wynika z opisu tego działu. Natomiast opis działu Multimedia, do którego mnie kierujesz, to "Wszystko co dotyczy odtwarzaczy, radia i telewizji, a także transmisji satelitarnych". Wydaje mi się, że mój problem bardziej dotyczy hardware, czyli karty dźwiękowej, a nie odtwarzacza, radia, telewizji czy transmisji satelitarnych, ale mogę się oczywiście myślić.
Odnośnie punktu nr 2. Dziękuję za wskazówkę. Postaram się zastosować. Myślałem, że problem jest bardziej powszechny i wystarczy tylko coś doinstalować. Za chwilę wkleję wyniki.
Dział mało ważny. Można przenieść co zresztą już zrobiłem.
Dawaj ten zrzut skryptem.
Odnośnie punktu nr 1. Zamieściłem w dziale Hardware, bo hardware to "Sprawy dotyczące sprzętu (karty, dyski, wtyczki i inne badziewia)", jak wynika z opisu tego działu. Natomiast opis działu Multimedia, do którego mnie kierujesz, to "Wszystko co dotyczy odtwarzaczy, radia i telewizji, a także transmisji satelitarnych". Wydaje mi się, że mój problem bardziej dotyczy hardware, czyli karty dźwiękowej, a nie odtwarzacza, radia, telewizji czy transmisji satelitarnych, ale mogę się oczywiście myślić.
Hardware to są sterowniki urządzeń.
Jeżeli nie słyszysz dźwięku, to pierwotny problem dotyczy dźwięku.
Oczywiście potem, "w praniu" może się okazać że coś nie gra ze sterownikiem albo firmware do karty dźwiękowej, ale to już będzie sprawa wtórna, powodem pierwotnym jest brak dźwięku.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-05-25 15:27:36)
Niestety, nie mogę pokazać wyników, ponieważ okazuje się, że w systemie brakuje pakietu lspci, którego niestety nie potrafię zainstalować. Próba instalacji pakietu lspci poprzez wydanie polecenia
sudo apt-get install lspci
nic nie daje. Dostaję komhunikat:
E: Unable to locate package lspci
Dodam, że inne pakiety normalnie się instalują, a ten jeden pakiet jakoś się nie chce zainstalować. Dlaczego?
Dodam, że działam na dystrybucji live. Ustawienia - domyślne.
Ten pakiet nazywa sie
pciutils
OK. Pakiet zainstalowany.
Tak to wygląda:
!!################################ !!ALSA Information Script v 0.4.65 !!################################ !!Script ran on: Tue May 26 00:14:43 UTC 2020 !!Linux Distribution !!------------------ Debian GNU/Linux 10 \n \l PRETTY_NAME="Debian GNU/Linux 10 (buster)" NAME="Debian GNU/Linux" ID=debian HOME_URL="https://www.debian.org/" SUPPORT_URL="https://www.debian.org/support" BUG_REPORT_URL="https://bugs.debian.org/" !!DMI Information !!--------------- Manufacturer: To Be Filled By O.E.M. Product Name: To Be Filled By O.E.M. Product Version: To Be Filled By O.E.M. Firmware Version: P1.90 Board Vendor: ASRock Board Name: J3455M !!ACPI Device Status Information !!--------------- /sys/bus/acpi/devices/INT33A1:00/status 15 /sys/bus/acpi/devices/INT3452:00/status 15 /sys/bus/acpi/devices/INT3452:01/status 15 /sys/bus/acpi/devices/INT3452:02/status 15 /sys/bus/acpi/devices/INT3452:03/status 15 /sys/bus/acpi/devices/LNXPOWER:00/status 15 /sys/bus/acpi/devices/MSFT0101:00/status 15 /sys/bus/acpi/devices/PNP0103:00/status 15 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0C:00/status 15 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:00/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:01/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:02/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:03/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:04/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:05/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:06/status 9 /sys/bus/acpi/devices/PNP0C0F:07/status 9 /sys/bus/acpi/devices/device:19/status 15 /sys/bus/acpi/devices/device:1a/status 15 /sys/bus/acpi/devices/device:1d/status 15 /sys/bus/acpi/devices/device:3f/status 15 /sys/bus/acpi/devices/device:45/status 15 /sys/bus/acpi/devices/device:46/status 15 !!Kernel Information !!------------------ Kernel release: 4.19.0-5-amd64 Operating System: GNU/Linux Architecture: x86_64 Processor: unknown SMP Enabled: Yes !!ALSA Version !!------------ Driver version: Library version: 1.1.8 Utilities version: 1.1.8 !!Loaded ALSA modules !!------------------- !!Sound Servers on this system !!---------------------------- Pulseaudio: Installed - Yes (/usr/bin/pulseaudio) Running - Yes !!Soundcards recognised by ALSA !!----------------------------- !!PCI Soundcards installed in the system !!-------------------------------------- !!Modprobe options (Sound related) !!-------------------------------- snd_pcsp: index=-2 snd_usb_audio: index=-2 snd_atiixp_modem: index=-2 snd_intel8x0m: index=-2 snd_via82xx_modem: index=-2 !!Loaded sound module options !!--------------------------- !!ALSA Device nodes !!----------------- crw-rw---- 1 root audio 116, 1 May 25 23:09 /dev/snd/seq crw-rw---- 1 root audio 116, 33 May 25 23:09 /dev/snd/timer !!Aplay/Arecord output !!-------------------- APLAY aplay: device_list:272: no soundcards found... ARECORD arecord: device_list:272: no soundcards found... !!Amixer output !!------------- !!Alsactl output !!-------------- --startcollapse-- --endcollapse-- !!All Loaded Modules !!------------------ aes_x86_64 aesni_intel ahci autofs4 button cdrom coretemp crc32_pclmul crc32c_intel crct10dif_pclmul cryptd crypto_simd drm drm_kms_helper evdev fan ghash_clmulni_intel glue_helper hid hid_generic i2c_algo_bit i2c_i801 i915 intel_cstate intel_powerclamp intel_rapl intel_rapl_perf ip_tables irqbypass isofs joydev kvm kvm_intel libahci libata libphy loop lpc_ich mei mei_me overlay pcc_cpufreq pcspkr r8169 realtek rng_core scsi_mod sg squashfs sr_mod thermal tpm tpm_crb tpm_tis tpm_tis_core usb_common usbcore usbhid video wdat_wdt x86_pkg_temp_thermal x_tables xhci_hcd xhci_pci xxhash zstd_decompress !!ALSA/HDA dmesg !!-------------- !!Packages installed !!-------------------- ii alsa-utils 1.1.8-2 amd64 Utilities for configuring and using ALSA
Nie ma żadnej karty dźwiękowej.
Gdyby to był system na fizycznym dysku a nie livecd to należało by zainstalować nowszy kernel z backportów.
Pokaz co daje wynik polecen
lspci
oraz
lsusb