Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Nie wiem czy ten dział - ale:
1,5 roku temu zakupiłem dostęp do eurosportu w usłudze eurosport player. Cały czas debian testing - wszystko grało: logowanie, materiały na żywo, treści do odtworzenia. Jakieś 2 miesiące temu firefox przestał wyświetlać treści - można się tylko zalogować i zobaczyć co leci na kanałach. Ale żadnych filmów się nie zobaczy, komunikat na żółtym pasku u góry strony: "Wtyczka clearkey uległa awarii. Więcej informacji..." Nic nie pomaga - nowy użytkownik, profile. Przeszedłem na chromium - było dobrze gdzieś do zeszłego tygodnia (nie zaglądam za często). Teraz obraz wygląda jakby był jakimś nieznanym przeglądarce kodekiem zaszyfrowany: widać tylko czerwono - białe kontury poruszających się obrazków - dźwięk idzie ok. Musiałem zainstalować chrome. Tu jest wszystko ok. Czy ktoś orientuje się jaka jest tego przyczyna?? Pytam z ciekawości - na ich pomoc nie liczę za bardzo bo linux dla nich nie istnieje z tego co w wymaganiach piszą.
Może eurosport zmienił tryb DRM na nowszy.
Szyfrowanie DRM wymaga odpowiedniego sprzętu, sprawdź, czy procek obsługuje odpowiedni tryb.
Zobacz też na oficjalnym Google-chrome, jest na Linuxa.
Man AMD Ryzen 5 i tak jak pisałem to działało super do pewnego czasu - kilka tygodni temu ucięło oglądanie najpierw w firefoxie, potem za jakiś czas w chromium. Na chrome google chodzi dobrze.
Czyli nowsza wersja DRM, niż ma FF i Chromium.
Chrome ma zawsze najnowszą implementację DRM, i jest niejako punktem odniesienia dla serwisów filmowych, jeśli na Chrome działa to znaczy że działa.
Chrome z reszta jest uniwersalna, bo działa we wszystkich popularnych systemach operacyjnych, jest też domyślną przeglądarką Androida.
Sprawdziłem u siebie i...
1) Firefox-ESR - Eurosport działa (kanały jak również materiały).
2) Firefox 73 - Eurosport działa (kanały jak również materiały).
chroma trzeba też skonfigurować sobie, przykładowo:
Override software rendering list > Enabled WebRTC PipeWire support > Disabled Smooth Scrolling > Disabled Experimental QUIC protocol > Enabled GPU rasterization > Enabled Out of process rasterization > Enabled Touch UI Layout > Disabled Zero-copy rasterizer > Enabled Load Media Router Component Extension > Disabled Connect to Cast devices on all IP addresses > Disabled Cast Media Route Provider > Disabled Block scripts loaded via document.write > Enabled Enable Cloud Printer Handler > Disabled Parallel downloading > Enabled Tab Hover Cards > Disabled Global Media Controls > Enabled
debian:~$ apt-cache policy google-chrome-stable google-chrome-stable: Zainstalowana: 80.0.3987.106-1 Kandydująca: 80.0.3987.106-1 Tabela wersji: *** 80.0.3987.106-1 500 500 https://dl.google.com/linux/chrome/deb stable/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
dla użytkowników nvidi przyda się też:
debian:~$ apt-cache policy vdpau-va-driver vdpau-va-driver: Zainstalowana: 0.7.4-dmo8 Kandydująca: 0.7.4-dmo8 Tabela wersji: *** 0.7.4-dmo8 100 100 https://www.deb-multimedia.org sid/main amd64 Packages 100 /var/lib/dpkg/status
Także polecam użyć porządnej przeglądarki
btw. przyspieszenie sprzętowe na chromie działa od kopa*:
*załączone flagi:
Override software rendering list GPU rasterization Out of process rasterization Zero-copy rasterizer
Co do firefoxa to już sama ilość błędów daje do myślenia w jakiej kondycji jest dzisiaj ta przeglądarka:
root@debian:~# apt install firefox Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Sugerowane pakiety: fonts-stix | otf-stix pulseaudio Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: firefox 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 21 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 0 B/51,2 MB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 193 MB miejsca na dysku. Pobieranie zgłoszeń błędów... Gotowe Czytanie informacji o wersjach z błędami/poprawionych... Gotowe Błędy o ważności grave pakietu firefox (→ 73.0-1) <Oczekuje na rozwiązanie> b1 - #888423 - firefox: FF 58.0 segfaults each 1-2 minute b2 - #909286 - firefox: "The bookmarks and history system will not be functional" message always b3 - #931334 - firefox: leaks sensitive information between private windows Błędy o ważności serious pakietu firefox (→ 73.0-1) <Oczekuje na rozwiązanie> b4 - #871947 - [firefox] Firefox 55 regression for vCenter WebClient 6.0 b5 - #915582 - Installs non-free binaries from cisco and google again Podsumowanie: firefox(5 błędów) Na pewno zainstalować/zaktualizować powyższe pakiety? [Y/n/?/...]
Ostatnio edytowany przez hi (2020-02-17 23:11:20)
Także polecam użyć porządnej przeglądarki
Porządna, bo...? Bo od monopolisty?
Sprobuj uzyc 'Brave Browser' - niezalezne od googla i podobno zwracaja uwage na prywatnosc w necie.
Grabek napisał(-a):
Porządna, bo...? Bo od monopolisty?
porządna bo bezpieczna ale ok, nie pasuje chrom:
https://github.com/Eloston/ungoogled-chromium
przypominasz mi amigowców, którzy wierzyli w to, że no właśnie...
niestety clearnety trzyma (googiel i jego kod) to jest już przesądzone
Ostatnio edytowany przez hi (2020-04-24 14:35:20)
Strony: 1