Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
nie poruszam się w tym temacie, więc zwracam się do Was.
Potrzebuję drukarkę dla dziecka do szkoły - kolorową, atramentową - tanią w eksploatacji.
W sklepie z zamiennikami tuszy powiedzieli mi, bym szukał drukarki z oddzielnymi tonerami.
Im niższa cena, tym lepiej. Wsparcie może być tylko dla Windows.
Będę wdzięczny za pomoc.
Najtańsza drukarka to punkt ksero i pendrak.
Mam takie spacerkiem ze 200m od chałupy, mogę im też wydruki mailem puszczać.
Co do obecnych drukarek, zobacz, kto nie rości sobie pretensji patentowych do do swoich tonerów i tuszy.
Czyli zobacz która drukarka ma największą bazę materiałów eksploatacyjnych.
Sterowniki? warto dożycić parę groszy do drukarki z print serwerem i portem RJ45.
Powinna też mieć podstawowe wsparcie Ipv6 czyli generować sobie adres link-local fe80, ale to już chyba każda potrafi.
Radzę też unikać drukarek z wifi, to gigantyczne nieporozumienie, brak aktualizacji softu w drukarce może takie wifi uceglić w dnia na dzień, co kablom ethernetowym się raczej nie zdaża.
Pozdro
Może dodam coś od siebie.
Osobiście korzystam z Brother DCP-J105. Jestem z niej zadowolony. Producent udostępnia sterowniki pod linuksa, ma każdy tusz oddzielnie, RJ45, wifi. Do tego relatywnie tanie tusze - zamienniki.
Generalnie akurat ten model mogę polecić. Co do innych producentów, to nie wypowiem się.
Radzę też unikać drukarek z wifi, to gigantyczne nieporozumienie, brak aktualizacji softu w drukarce może takie wifi uceglić w dnia na dzień, co kablom ethernetowym się raczej nie zdaża.
Co masz na myśli? Ciekawi mnie to, bo u mnie po wifi się łączy. Nie chciało mi się kabla ciągnąć.
numer_inaczej napisał(-a):
kolorową, atramentową - tanią w eksploatacji.
to się wyklucza bo jeżeli tanio to tylko monochromatyczny laser z tanimi zamiennikami tonera o dobrej wydajności i można drukować za grosze nawet całe podręczniki po skanie (ryza A4 wychodzi drożej niż 1/2 zasobnika w tonerze, przy dobrej jakości drukarce laserowej ok 200 arkuszy A4 czarnego, jednostronnego druku maszynowego), można się pokusić o laser mono dwustronny o dużej wydajności wtedy jeszcze lepiej ale drożej (sprzętowo rzecz jasna, co do tonerów to wiadomo kupuje się drukarkę pod zamienniki a nie odwrotnie :)
Ostatnio edytowany przez hi (2020-04-18 18:53:11)
Niektórzy polecają Epson Ecotank L3150. Niezbyt tania w zakupie, ale za to wychodzi ponoć nieźle w eksploatacji.
Warto poczytać recenzje w sieci. Osobiście nie posiadam, ale słyszałem kilka pozytywnych opinii.
polecam Urządzenia wielofunkcyjne brother
tanie możne nie jest, ale tusze zamienniki tak,
tusze osobno czarny,niebieski,czerwony,zółty.
swoją mam okoła 10 lat, działanie bez problemu,
tylko tusze i papier
A jaki masz model?
arecki napisał(-a):
A jaki masz model?
dcp-375cw
Z niedrogich drukarek monochromatycznych mnie się nawet podoba ten grat:
https://www.skapiec.pl/site/cat/6/comp/84183646#techniczne
Tonerów ma troszkę:
https://www.dodrukarki.pl/category/brother-laser-mono-hl-l2372dn
Jak na druk dwustronny i ethernet cena nie przeraża.
Z atramentówek radzę zajrzeć, co ma Epson ostatnio do zaoferowania.
np: Epson Expression Premium XP-7100 mi się nawet podoba,
tuszy do niego jest niemało, od różnych producentów.
Jakiś sklep ma ją w tej chwili w promocji za 685.
https://www.skapiec.pl/cat/6/1.1.4,3.0.2,4.0,10.2/sort/price
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-05-23 11:09:53)
OK, dzięki Panowie - przejrzę wszystkie co polecacie.