Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Chciałbym zainstalować Skypa na Raspbian Buster. Na stronie skype.com nie ma instalki na architekturę ARM. Próbowałem Pidgin, ale nie loguje. To znaczy jest miejsce na wpisanie nazwy użytkownika a nie ma na hasło. Przez przeglądarkę działa połowicznie. Nie działa dźwięk i obraz. Macie jakieś pomysły?
Obecny oficjalny klient Skype to spartolona wersja chromium otwierająca stronkę web.skype.com
Identycznego a nawet lepszego klienta zrobisz kadzą przeglądarką internetową, która otworzy tą stronę.
A co złego jest w tej wersji chromium?
Jak otworze bezpośrednio w chromium to nie obsługuje dźwięki i obrazu. Tak samo na debianie (na różnych przeglądarkach).
Złe jest to, że to stara wersja chromium, która ma nawet celowo wyłączonego wbudowanego sanbboxa (przez Microsoft).
Na google-chrome mam w Skype dźwięk normalnie, a raczej miałem, bo się rozleciał mikrofon ostatnio.
xD
Do chromium pewnie musisz doinstalować dodatek DRM, żeby ruszyło.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-04-03 14:10:30)
Zainstaluje później Chrome i sprawdzę. . Na razie sprawdzałem na Chromium. A w Debianie na Chromium, FF i Operze. Nie działało na dwóch systemach (Raspbian i Debian), więc uznałem, że to niezależne od przeglądarki.
U mnie jedyny skype, którego mam na kompie wygląda tak:
cat /usr/local/bin/skype
#!/bin/bash for CGROUP in `ls /cgroup/*/voip/skype/tasks`; do echo $$ >> $CGROUP; done; google-chrome-unstable --window-size=80,750 https://web.skype.com/ & exit 0;
Działa zadowalająco.
Połączenia wideo nie testowałem, bo po prostu mam zbyt obrzydliwy pysk, żeby kamery używać, ale audio chodziło ostatnio, zanim się kabel mikrofonu zdematerializował (rozsypał w kawałki).
Na oryginalnym Skypie od MS w ogóle dźwięku nie miałem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-04-03 14:42:08)
Ten Twój skrypt już widziałem. Przerobiłem go nawet pod siebie - zmieniłem chrome na chromium. Tylko jak dodać DRM?
W repo contrib była wtyczka DRM do Chromium.
Nie wiem, dlaczego, ale zakończyła żywot na Stretchu:
https://packages.debian.org/stretch/chromium-widevine
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-04-03 15:56:37)
Próbowałem doinstalować tą wtyczkę. Wywala błąd zależności (wymaga wcześniejszej wersji Chromium). Myślałem nad Chrome, ale nie ma wersji pod Raspbiana.
Próbowałem metody z powyższego linku. Nie działa.