Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
W ubuntu jest taka opcja " Dane i testy SMART" , zastanawiam się czy jest to wiarygodne, można na tym polegać ?
To może poczytaj co to jest S.M.A.R.T., skąd te dane pochodzą a odpowiedź przyjdzie sama.
Wiem co to jest, dane pochodzą z samego dysku, ale czy nie ma jakiś przekłamań przez system, raczej nie powinno być, prawda ?
Serw napisał(-a):
Wiem co to jest, dane pochodzą z samego dysku, ale czy nie ma jakiś przekłamań przez system, raczej nie powinno być, prawda ?
Pomyśl logicznie - poco "system" miałby wprowadzać jakieś przekłamania w odczycie smart?
Pytanie tez, jak miał by to zrobić? Najpewniej korzysta z tych samych bibliotek co np smartctl
Jeśli masz przekłamania w smarcie to albo jest uszkodzony sam smart albo znasz sposób jak wyciagnąć "prawdziwe" informacje :)
Serw napisał(-a):
Łap sznurka:
https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=315456#p315456