Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam połączenie ssh na serwerze, z windy mogę się logować a z innej maszyny z linuxem mam to: Permission denied, please try again.
Ostatnio edytowany przez Serw (2020-01-10 20:22:38)
Hasło czy klucz SSH?
Pewnie na WIndows ustawiłeś bardzo trudne hasło przez ssh dla usera na serwerze.
Skopiowałeś je pewnie myszką z notatnika albo nawet wpisałeś w terminalu PowerShell, ale zapomniałeś,
że Windows ma kodowanie cp1250 a Linux, BSD, Android, MacOS i IOS mają kodowanie utf8.
W rezultacie literki wyglądają tak samo, ale dla serwera to są dwa różne hasła.
Ot i cala tajemnica panie hakier.
Gadać ze sobą powinny systemy o jednakowym kodowaniu znaków, w przeciwnym razie zawsze jakieś cyrki mogą wyjść.
To by było na tyle
:P
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-01-10 20:33:25)
I pewnie Panie Hakier ;) z windy nie ustawiałem , lecz na serwerze siedząc przy nim , a nie zdalnie Panie Ha.... czy jak tam nazwałeś ;)
" Pewnie na WIndows ustawiłeś bardzo trudne hasło przez ssh dla usera na serwerze.
Skopiowałeś je pewnie myszką z notatnika albo nawet wpisałeś w terminalu PowerShell, ale zapomniałeś, "
ps. to wyżej faktycznie........... dobre dobre.
Skoro na linuxach mam takie samo kodowanie to dlaczego nie mogę się zalogować ? a z windy mogę ?
Ostatnio edytowany przez Serw (2020-01-10 20:40:57)
ssh -v user@serwer
Powinien grzecznie napisać, co go boli.
Zakładam że problem jest w ważnym pliku konfiguracyjnym:
$HOME/.ssh/known_hosts
ale to już gdybologia stosowana.
Względnie może świrować gnome-keyring, kwalletd czy ssh-agent.
Środowiska graficzne dodają tyle udziwnień czasami, że można z nim zawału dostać.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-01-10 21:32:21)
Logowanie po ssh z linuxa do linuxa dostaje to: Permission denied, please try again.
Mam wrażenie że moja klawiatura świruje, teraz zalogowałem się bez problemu.
Ostatnio edytowany przez Serw (2020-01-10 23:26:01)
Przeczytaj co pisał przedmówca.
Okazuje się moja klawa źle działa i robi mi problemy, zmieniłem na nową brak problemów ( literówek brak ).
Dziękuje za pomoc.
Aha przerabiam to co mówił przedmówca.
Pewnie nie klawiatura, bo w Windowsie też by nie działała, tak jest uroda awarii sprzętu.
Po prostu w Ubuntu nie ustawiłeś porządnie keymapy dla swojej klawiatury i stąd się cały cyrk wziął.
Swoją drogą dziwna sprawa, polskie klawiatury zazwyczaj chodzą na keymapie polski-programisty,
i Ubuntu powinien takowy keymap załadować automatycznie, chyba, że masz spartoloną lokalizację systemu.
Pewnie:
dpkg-reconfigure locales
dpkg-reconfigure tzdata
trzeba porządnie wykonać, zamiast czepiać się biednej i niewinnej klawiatury.
To by było na tyle
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2020-01-11 02:36:49)